Египетски съд осъди на опозиционера Хишам Касем шест месеца присъда

...
Египетски съд осъди известния дисидент Хишам Касем на шест месеца
Коментари Харесай

Египетски съд осъди известния дисидент Хишам Касем на шест месеца затвор, съобщиха неговият адвокат и политическо движение, което му забранява да участва в кампанията за президентските избори догодина.

Това се случва един ден, след като единственият кандидат в Египет, водещ досега кампания за изборите, Ахмед ал-Тантауи, разкри, че телефонът му е бил подслушван от властите, според доклад на Citizen Lab на университета в Торонто.

Ден по-рано , Тантауи осъди тормоза от страна на силите за сигурност срещу неговите екипи и поддръжници.

Касем също беше осъден на глоба от 20 000 паунда (около 650 долара), след като беше признат за виновен в клевета на бивш министър и „неуважение към длъжностни лица“, Гамеела Исмаил, член на неговото либерално опозиционно движение Free Current, написа в X, бивш Twitter.

Неговият адвокат Насър Амин написа във Facebook, че присъдата ще бъде обжалвана в съдебно заседание, насрочено за 7 октомври.

64-годишният Касем е започнал гладна стачка, казаха неговите поддръжници по-рано този месец, след като откриване на процеса му, преди да го приключи преди дни.

Първоначално той беше призован, след като бивш министър се оплака, че е споделил онлайн статии, предполагащи, че министърът е присвоил средства.

Опозиционният активист по-късно беше обвинен в „неуважение“ от служители по време на разпит в полицейско управление. Той е в ареста от 20 август.

Коалицията Free Current на Касем, сформирана през юни от опозиционни партии, се застъпва за икономическа либерализация и призовава за прекратяване на хватката на армията върху египетската икономика.

Базираната в Лондон Amnesty International на Четвъртък призова египетските власти "незабавно да освободят" Касем, заявявайки, че той е бил "произволно задържан".

"Съдебното преследване на Хишам Касем просто за публикуване на критични съобщения онлайн е сигнал, че египетските власти водят безмилостна кампания за заглушаване на мирните критици и наказване на несъгласието... продължава с пълна сила“, каза Филип Лутър, директор за изследвания и застъпничество на Amnesty в региона.

Предстоящи избори

Няколко фигури от опозицията, включително известният активист Ахмед Дума, получиха президентски избори помилвания през изминалите седмици в това, което много анализатори видяха като опит за привличане на общественото и международното благоразположение преди изборите през следващата година.

Правителството също започна "национален диалог" миналата година, опитвайки се да привлече египетската опозиция, която до голяма степен беше унищожена откакто станалият генерал Абдел Фатах ал-Сиси пое управлението през 2013 г.

Египет има хиляди политически затворници, според правозащитни групи.

Но въпреки освобождаването на близо 1000 през последната година, неправителствени организации казват, че почти три пъти повече са били задържани за същия период.

Според Гамеела Исмаил, Касъм дълго време е бил разглеждан като заплаха поради критиките си към ролята на военните в икономиката – която е в свободно падане повече от година и е вероятно да бъде ключова ябълка на раздора в предстоящите избори.

Въпреки обвиненията за тормоз, Тантауи каза, че е „решен“ да упорства в своята президентска надпревара.

Египетската инициатива за лични права има междувременно съобщи, че най-малко 35 членове на кампанията му са били арестувани за по-малко от три седмици.

Много се очаква Сиси да обяви кандидатурата си за изборите догодина, въпреки че все още не го е направил.

Бившият началник на армията беше избран през 2014 г., година след като ръководи военното сваляне на избрания ислямистки президент Мохамед Морси.

Съединените щати наскоро одобриха по-голямата част от военната помощ за Египет въпреки постоянната загриженост за човешките права, каза Държавният департамент, подчертавайки, че Кайро е бил полезен в няколко горещи точки.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch заяви в петък, че този ход "пренебрегва продължаващите репресивни политики на египетското правителство".

"Американските служители създават фалшив избор между националната сигурност и човешките права", каза Никол. Видерсхайм, заместник-директор на HRW във Вашингтон.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР