Египетски археолози обявиха, че са открили останки на римски град

...
Египетски археолози обявиха, че са открили останки на римски град
Коментари Харесай

Археолози откриха римски град насред Луксор

Египетски археолози оповестиха, че са разкрили остатъци на римски град в Луксор. Те са датирани 2-3 в. сл.н.е.   Това е „ най-старият и най-съществен град, открит на източния бряг на Луксор “, означи Мостафа Вазири, началник на Върховния съвет по антиките на Египет, представен от ARTnews.   Той разясни, че с изключение на жилищни здания експедицията е намерила останките на две кули за пощенски гълъби и работилница за обработка на метали. 
الكشف عن أول مدينة سكنية كاملة بشرق الأقصر.
The discovery of the first complete residential city in eastern Luxor.#Egypte#Tweets#Luxor#tourism#Archaeology#heritage#StayTuned#explore#مصرpic.twitter.com/gzldbWtcPM
— Dr Mostafa waziry (@mostafa_waziri) January 24, 2023 Находката е необикновена за Луксор, който е правоприемник на Тива – египетска столица по време на Средното и Новото царство.   На източния бряг на р. Нил се намира най-големият музей навън – в Карнак, обвързван с 2700-метрова алея на сфинксовете с храма на Амон Ра в Луксор.       На западния бряг е така наречен Тивански некропол, който включва Долината на кралете и на кралиците, както и скални гробници на египетски велможи. Само през този месец там бяха открити 60 мумифицирани остатъци и нова кралска гробница.       Популяризирането на открития като тези в Луксор са част от напъните на управляващите да съживят туризма в страната след години на политически безредици и пандемия. Индустрията обезпечава към два милиона работни места и съставлява 10% от Брутният вътрешен продукт на Египет.    Тази година ще бъде открит и Големият египетски музей (GEM) в Кайро – архитектурен шедьовър от стъкло и стомана, където за пръв път ще бъдат експонирани всички пет хиляди предмета от гробницата на Тутанкамон.   Първото нещо, което ще видят посетителите му е голямата скулптура на Рамзес II. Освен изложбено пространство GEM включва библиотека, учебен център, детски музей и повече от 100 000 експоната от праисторически времена до гръцки и римски интервали. Той ще посреща към 15 000 гости дневно, цели пет милиона посетители годишно.   Откриването му беше отлагано неведнъж поради дефицит на финансиране и политическите разтърсвания в Египет, само че работата по него към този момент е съвсем завършена.   GEM е най-големият археологически музей в света, отдаден на историята на една цивилизация, с най-модерна архитектура и технологии и с над 50 000 артефакти.   
Снимки: Profit
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР