Египетската агенция за ядрените електроцентрали е изпратила до агенцията за

...
Египетската агенция за ядрените електроцентрали е изпратила до агенцията за
Коментари Харесай

Египет ще изгради ядрено хранилище в първата си атомна електроцентрала

Египетската организация за нуклеарните електроцентрали е изпратила до организацията за контролиране на нуклеарната и радиологичната сигурност искане за позволение за създаване на вместилище за изсъхнало предпазване на отработено нуклеарно гориво до 100 години, заяви онлайн изданието на списание " Иджипт Тудей ".

При тази технология нуклеарните боклуци нормално се затварят в железни контейнери, сложени в бетонни силози.

Агенцията за контролиране на нуклеарната и радиологичната сигурност към този момент утвърди терена за хранилището в първата египетска атомна електроцентрала " Дабаа ", която се строи от съветската корпорация " Росатом " на брега на Средиземно море.

Стойността на оборудването е 28,75 милиарда $. Около 85 % се финансират от Русия посредством заем с 3-процентна годишна рента, който Египет ще изплаща за период от 22 години.

Египет и Русия подписаха съглашение за реализиране на плана през 2017 година, а строителните работи започнаха през юни 2022 година. Според проектите централата ще проработи с цялостния си потенциал от 4800 мегавата до 2030 година. Неин притежател ще бъде Управлението за атомни електроцентрали на Египет (NPPA).

Москва дефинира атомната електроцентрала " Дабаа " като най-значимия образец за руско-египетско съдействие след Високата асуанска язовирна стена през 60-те години на предишния век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР