Египетска TikTok звезда Ханийн Хосам, беше осъдена на три години

...
Египетска TikTok звезда Ханийн Хосам, беше осъдена на три години
Коментари Харесай

Египетска TikTok звезда е осъдена на три години затвор

Египетска TikTok звезда Ханийн Хосам, беше наказана на три години затвор , откакто съдът я призна за отговорна за трафик на хора, заяви Би Би Си.

20-годишната Ханийн Хосам беше упрекната в употреба на девойки за печелене на пари посредством платформи за видеосподеляне.

Тя отхвърли обвиняването, което твърди, че авторитетната TikTok звезда е подтиквала нейните почитатели да получат възнаграждение от снимане на видеоклипове онлайн .

Правозащитници настояват, че тя е преследвана като част от репресиите против авторитетни дами от обществените медии.

Неправителствени организации настояват, че обвиняванията, пред които са изправени Хосам и най-малко 11 други дами с милиони почитатели от 2020 година насам, нарушават правата им на персонален живот , независимост на изложение, недискриминация и телесна автономност.

Ханийн Хосам, студентка в университета в Кайро, набра повече от 900 000 почитатели в TikTok, като разгласява видеоклипове, в които пее и танцува. През 2020 година тя прикани египетските девойки да последват нейния опит и да споделят своите прекарвания в обществените медии.

За първи път е задържана през април 2020 година, откакто кани последователките си да се причислят към друга платформа за шерване на видеоклипове - Likee, където съгласно нея могат да печелят пари , като излъчват видеоклипове онлайн.

През юли същата година Икономическият съд на Кайро осъди Хосам и друга звезда от TikTok, Мауада ал-Адхам, по обвиняване в " нарушение на фамилните полезности и правила ". Те получиха по две години затвор и санкция от 300 000 египетски лири ($16 100).

През януари 2021 година апелативният съд оправда Хосам и анулира присъдата на Адхам и те бяха освободени през идващия месец. След това обаче прокурорите повдигнаха по-сериозното обвиняване за трафик на хора.

Жените бяха упрекнати в " потребление на девойки в дейности, противоречащи на правилата и полезностите на египетското общество, за приемане на материални облаги ". Местните медии оповестиха, че това е обвързвано с група, която Хосам е промотирала в Likee, и с видеоклипове, които Адхам е разгласила в Instagram и TikTok.

През юни Наказателният съд в Кайро призна и двете за отговорни. Хосам беше наказана задочно на 10 години затвор, а присъстващата Адхам получи присъда от 6 години.

Преди да бъде арестувана, Хосам разгласява сълзливо видео, в което съобщи, че " не е направила нищо аморално, с цел да заслужи всичко това " и че никой не е потърпевш.

Тя получи право на наново разглеждане на делото, само че в понеделник същият съд я призна за отговорна. Освен че ѝ е наложи тригодишна присъда, съдията я санкции с 200 000 египетски лири ($10 800).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР