Египет ще забрани износа на основни продукти, включително брашно, леща

...
Египет ще забрани износа на основни продукти, включително брашно, леща
Коментари Харесай

Египет забрани износа на пшеница

Египет ще забрани износа на съществени артикули, в това число брашно, леща и пшеница, пробвайки се да отбрани питателните си запаси на фона на последствията от съветската инвазия в Украйна. Забраната, която обгръща също тестени произведения и фасул Фава, ще се ползва в продължение на три месеца от деня след публикуването ѝ в Държавен вестник, се споделя в изказване на министерството на търговията на страната.

Египет внася по-голямата част от пшеницата си от Русия и Украйна, употребявайки тези доставки като основа на програмата си за субсидиране на самун за милиони хора. Покачващите се цени на зърното, до момента в който войната разтриса интернационалните пазари, оказва напън върху финансите на държавното управление, което желае да пресече спекулациите.

Ходът на Египет е следващият образец за протекционизъм при храните в международен мащаб и рискува по-нататъшни разтърсвания при международната търговия със зърнени култури, написа Bloomberg. Молдова, Сърбия и Унгария не разрешиха експорта на някои зърнени култури. Индонезия, най-големият експортьор на хранителни масла в света, стяга контрола върху доставките.

Водещият експортьор на брашно – Турция – ускори пълномощията на министерството на земеделието върху редица артикули, позволявайки му да прави „ периодически договорености “, в случай че е належащо.

Българското държавно управление към този момент отхвърля да е забранявало износа на зърно, само че огромни производители настояват, че има скрита заповед. Според финансовия министър Асен Василев става въпрос за „ нараснал надзор “ по митниците. Държавата също по този начин утвърди 1.1 милиарда лева, с които да закупи 1.1 млн. тона пшеница, слънчоглед и царевица за държавния запас.

Египетското държавно управление покачва задачата си за закупуване на локална пшеница до 5.5 млн. тона, само че хората към момента би трябвало да „ рационализират “ потреблението си, сподели министър председателят Мостафа Мадбули в сряда. Той се срещна с министри, с цел да прегледа дейностите по поддържането на питателните магазини заредени и налични.

Войната увеличи цените на пшеничното брашно с 19%, а на растителните масла – с 10%, сподели Мадбули. Потребителската инфлация към този момент се форсира до 8.8% през февруари, движена от по-високите цени на храните.

Русия алармира, че възнамерява да ограничи търговията с някои първични материали, макар че към момента не е прецизирала кои артикули или страни ще бъдат наранени. Нейният министър председател в сряда предизвести, че страната би трябвало да даде приоритет на личните си доставки на пшеница, с цел да обезпечи самун за жителите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР