Египет се разгневи след като Етиопия обяви, че е напълнила

...
Египет се разгневи след като Етиопия обяви, че е напълнила
Коментари Харесай

Египет гневен на Етиопия заради спорен язовир на река Нил

Египет се разгневи откакто Етиопия разгласи, че е напълнила извънредно противоречив хидроенергиен язовир на река Сини Нил.


Етиопия е в спор с Египет и Судан по отношение на мегапроекта от стартирането му през 2011 година Египет разчита на река Нил за съвсем всички свои потребности от вода.

Египетското министерство на външните работи съобщи, че Етиопия не зачита ползите на страните по течението на реката.

Етиопия от своя страна твърди, че язовирът на стойност 4,2 милиарда $ няма да понижи каузи на съседите им от водата в Нил, съобщи Би Би Си.

" С голямо наслаждение разгласявам сполучливото довеждане докрай на четвъртото и последно пълнене на язовир " Ренесанс ", съобщи етиопският министър-председател Абий Ахмед в платформата X.

Той призна, че планът се е сблъскал с " вътрешни и външни спънки ", само че " ние издържахме на всичко това ". Язовирът стартира да създава електрическа енергия през февруари 2022 година

Етиопия има вяра, че Големият етиопски язовир " Ренесанс " ще удвои производството на електрическа енергия в страната, осигурявайки жизненоважен подтик на развиването й, защото понастоящем половината от 127-милионното население не разполага с електричество.

Планът е в язовира, който се намира на към 30 км. от границата на Етиопия със Судан, да се генерират повече от 6000 MW.

Египет и Судан настояват, че би трябвало да бъдат контрактувани общи правила за употребата на язовира, заради опасенията, че гладната за сила Етиопия може да изостри съществуващия дефицит на вода.

Преговорите по плана бяха обновени предишния месец, откакто бяха прекратени през 2021 година

Судан - който сега е обзет от сражения сред съперничещи си армии - не реагира незабавно на известието на министър-председателя Абий Ахмед в неделя.

В изказване във Фейсбук египетското външно министерство съобщи, че " едностранното " запълване на резервоара от страна на Етиопия нарушава декларацията за правилата, подписана от трите страни през 2015 година, и жигосах дейностите на Етиопия като " противозаконни ".

" В декларацията за правилата се показва, че е належащо трите страни да реализират съглашение по отношение на разпоредбите за пълнене и употреба на " Ренесанс " преди да стартира процесът на пълнене ", се споделя в изказването.

" Едностранните ограничения на Етиопия се смятат за неуважение на ползите и правата на страните по течението на реката и на тяхната водна сигурност, обезпечени от правилата на интернационалното право "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР