Египет се е оттеглил от американската инициатива за създаване на

...
Египет се е оттеглил от американската инициатива за създаване на
Коментари Харесай

Египет се оттегля от антииранска инициатива за сигурност, предложена от САЩ

Египет се е отдръпнал от американската самодейност за основаване на "Арабско НАТО " с основните арабски съдружници на Вашингтон. Това настояват четири източника, осведомени с решението на Кайро и представени от Ройтерс. Решението на Кайро е удар по тактиката на администрацията на президента Доналд Тръмп да ограничи въздействието на Иран, отбелязва организацията.

Египет е уведомил за решението си Съединени американски щати и другите участници в оферти Близкоизточен алианс за сигурност (МЕСА) в навечерието на среща на алианса, състояла се в неделя в саудитската столица Рияд, сподели един от източниците.
Кайро не изпрати делегация на форума, който бе поредна стъпка към реализирането на американския проект арабските сунитски съдружници на Вашингтон да бъдат свързани в политически и стопански пакт за сигурност, който да се опълчи на шиитски Иран, добави източникът.

Египет се отдръпна, тъй като се съмнява до каква степен сериозна е самодейността, към момента не е видял формален документ, в който тя да е изложена, а и заради заплахата проектът да изостри напрежението с Иран, сподели различен арабски източник, който също е поискал да остане неизвестен.

Несигурността дали президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще завоюва втори мандат следващата година и дали възможният му правоприемник няма да се откаже от тази самодейност също са изиграли роля за решението на Египет, сподели арабският източник.
Инициативата, препоръчана първо от Саудитска Арабия през 2017 година, има и друга цел - да ограничи растящото въздействие в района на Русия и Китай, излиза наяве от конфиденциален документ на Белия дом, който Ройтерс е видял предходната година.
Египетското посолство във Вашингтон и Белият дом към този момент не са дали отговор на настояванията за коментар по въпроса.

Освен Съединени американски щати и Саудитска Арабия МЕСА включва още ОАЕ, Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и Йордания.

Два дни след срещата в Рияд египетският президент Абдел Фатах ас Сиси посети Вашингтон и беседва с президента Тръмп. Преди срещата Тръмп сподели, че двамата ще беседват по въпроси на сигурността, само че не стана ясно дали са обсъждали и тематиката за МЕСА.

Два източника са декларирали, че оставащите в МЕСА страни не престават реализацията на самодейността и ще оказват дипломатически напън върху Египет да промени решението си. Единият от тях показал, че решението на Кайро да се отдръпна, наподобява, не е дефинитивно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР