Египет съобщи, че за пръв път е започнал реставрация на

...
Египет съобщи, че за пръв път е започнал реставрация на
Коментари Харесай

За първи път започна реставрация на ковчега на Тутанкамон

Египет заяви, че за пръв път е почнал реституция на позлатения ковчег на известния фараон Тутанкамон преди предстоящото следващата година разкриване на нов музей, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани през днешния ден заяви, че реставрацията ще отнеме минимум осем месеца, защото ковчегът в никакъв случай до момента не е бил реставриран, откогато е открит през 1922 година от Хауърд Картър в Луксор.

" Саркофагът е понесъл много вреди, в това число заради висока мокрота на въздуха, а златните плочки, които го покриват, са нестабилни. Специалистите откриха и цепнатини в горния позлатен пласт на саркофага, съобщи преди дни шефът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан.

Той добави, че дървената структура на погребалното оборудване би трябвало да бъде укрепена.

Транспортирането на скъпия товар мина при нараснали ограничения за сигурност. Освен от учени реставратори той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

" Саркофагът ще бъде показан в специфична зала на новия музей, отдаден на съкровищата от гробницата на Тутанкамон, паралелно с всички други златни саркофази на фараона, които ще бъдат пренесени от музея до площад " Тахрир ", сподели кураторът на новия Египетски музей Табиб Абас.

След като гробницата е открита, учените откриват, че най-външният саркофаг на младия фараон е отварян не един път, а два пъти още в древността. Зад вратите на втория саркофаг от позлатено дърво, който в този момент предстои на реституция, откриват основния саркофаг с недокоснат щемпел, което значи, че мумията на фараона е неосквернена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР