Египет обяви, че е открил две древни работилници за балсамиране

...
Египет обяви, че е открил две древни работилници за балсамиране
Коментари Харесай

Египет откри древни работилници за балсамиране на хора и животни

Египет разгласи, че е разкрил две антични работилници за балсамиране на хора и животни, както и две гробници и сбирка от артефакти в некропола Саккара, ситуиран южно от столицата Кайро.

Разкопките са осъществени от египетска експедиция, ръководена от генералния секретар на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири. Двете работилници за балсамиране датират от 30-та династия и от интервала на Птолемеите , а двете гробници са от Старото и Новото царство, заяви „ Дейли Нюз Египет “.

Работилницата за хора има правоъгълна форма и е проектирана по този начин, че да бъде разграничена на няколко пространства , оборудвани с каменни кревати, където умрелите са полагани за мумифициране. Във всяка стая групата е разкрила сбирка от глинени съдове, употребявани при мумифицирането, както и сбирка от принадлежности за мумифициране и ритуални съдове. Работилницата за животни също е правоъгълна и е направена от тиня с каменни подове. Състои се от група пространства, в които е имало сбирка от глинени съдове и погребения за животни, както и бронзови принадлежности, употребявани в процеса на мумифициране. Ранните изследвания разкриват, че тази работилница е била употребена при мумифицирането на свещени животни.

Първата разкрита гробница принадлежи на върховен чиновник от петата династия (2400 година пр.н.е.) на име " Не Хесут Ба ", който е бил началник на писарите и сановник на Хор и Маат. Втората гробница принадлежи на сановник на име " Мен Кхебер " от 18-та династия (1400 година прочие Хр.). Гробницата от Старото царство се състои от мастаба с каменна фасада, изрисувана с имената на умрелия и брачната половинка му, до момента в който гробницата от Новото царство е изсечена в скалата с врата и надпис, украсени с имената на умрелия и брачната половинка му.

През последните няколко години в обектите в Саккара са направени доста открития, в това число стотици цветни ковчези, съдържащи добре непокътнати мумии на висши държавници и жреци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР