Египет и Русия планират да ползват местните си валути в

...
Египет и Русия планират да ползват местните си валути в
Коментари Харесай

Египет ще ползва рубли в търговията с Русия

Египет и Русия възнамеряват да употребяват локалните си валути в двустранната търговия на фона на финансовите наказания от страната на западните страни против Москва поради нахлуването в Украйна, написа в. " Ал Монитор ".

Намерението беше оповестено от министъра на търговията и промишлеността на Египет Невин Гамия по време на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург в средата на юни т.г. " Трябва да се откри механизъм за осъществяване на заплащания, защото Египет се нуждае от съветската пшеница, " посочи тя. Египет е най-големият вносител на пшеница в света, като забележителна част от вноса на стратегическата просвета идва от Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2021 година комерсиалният продан сред Египет и Русия е бил към 4,7 милиарда $. Египетският експорт за Русия е бил 591,7 милиона, а съветският експорт към Египет - 4,178 милиарда $. Според съветския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров размерът на двустранната търговия разрешава потреблението на съветската рубла и египетската лира. Той уточни, че Москва и Кайро са се договорили да преминат към локални валути при разплащанията между тях.

Преподавателят по стопанска система в университета Айн Шамс в Кайро Йомн ел Хамаки счита, че съглашението ще спомогне за по-широк достъп на египетския експорт до съветския пазар. " Египетско-руският търговски баланс е в интерес на Русия, а това съглашение ще помогне да се преодолее този недостиг. "

Във видеообръщение към форума в Санкт Петербург египетският президент Абдел Фатах ас Сиси дефинира Русия като значим сътрудник и означи, че дружно двете страни реализират огромни и амбициозни планове.

Египетско-руските връзки означават напредък след идването на Сиси на власт през 2014 година, напомня " Ал Монитор ". Египет закупи огромни количества съветски оръжия, Русия основава индустриална зона в икономическата зона " Суецки канал ", взе участие в обновяването на железопътната мрежа на северноафриканската страна и построява първата египетска атомна електроцентрала в Дабаа.

Икономическият специалист и консултант на министъра на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Медхат Нафей се притеснява, че прекосяването към търговия в локални валути ще окаже нов напън върху валутния пазар. " Египетският импорт от Русия е в размер на над четири милиарда $, до момента в който износът е за по-малко от един милиард $. При прекосяването към локални валути Египет ще има проблем да обезпечи рубли за транзакциите, до момента в който Русия няма да има усложнения да обезпечи лири. "

Резервите от задгранична валута на Египет доближиха 35,5 милиарда $ през май т.г., падайки от 37 милиарда $ през април. През март централната банка на страната обезцени лирата с 14 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР