Египет е успял да убеди Израел да разреши добива на

...
Египет е успял да убеди Израел да разреши добива на
Коментари Харесай

Добра новина! Египет е убедил Израел да разреши добива на газ от находищата в морето край Газа

Египет е съумял да убеди Израел да позволи добива на природен газ от находищата край крайбрежията на линията Газа, оповестява в. " Ал екран ", базирайки се на палестински и египетски източници. Пробивът е реализиран след няколко месеца на секрети двустранни договаряния.

Новината идва на фона на скока на цените на енергоносителите в световен мащаб, породен от войната на Русия в Украйна и напъните на европейските страни да обезпечат различни на съветските източници.

Години наред Израел се противопоставяше на добива на синьо гориво от залежи край Газа поради съображения за сигурност, а палестинците не можеха да се възползват от личните си запаси и по-специално от газовото поле " Газа марин ".

Полето, което се намира на към тридесет километра западно от крайбрежията на Ивицата Газа, е намерено през 2000 година от компанията " Бритиш газ ", сега " БиДжи Груп " (BG Group). Смята се, че съдържа над един трилион кубични фута природен газ. Инвестицията, нужна за създаването му се пресмята на 1.2 милиарда $.

На 21 февруари 2021 година Палестинската автономност и Египет подписаха меморандум за съгласие за създаването на " Газа марин ". Документът планува египетска енергийна компания и палестинските управляващи да си сътрудничат за създаването на полето, преноса на газ за палестинските територии и вероятно за продажба на част от количествата на Египет.

Представител на египетските разследващи служби, поискал да остане неизвестен, декларира за " Ал екран ", че Израел е сложил условие добива на газ да стартира при започване на 2024 година, с цел да подсигури сигурността си. По информация на палестински представител съглашението с израелската страна е реализирано под натиска на европейски страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР