Египет е обсъдил планове със Съединените щати и други за

...
Египет е обсъдил планове със Съединените щати и други за
Коментари Харесай

Египет казва, че Израел се стреми да изпразни Газа, отхвърля коридори за цивилни

Египет е разискал проекти със Съединените щати и други за даване на филантропична помощ през границата си с Ивицата Газа, само че отхвърля всевъзможни дейности за основаване на безвредни коридори за бежанци бягайки от анклава, съгласно египетски източници за сигурност.

Газа, крайбрежна линия земя, вклинена сред Израел на север и изток и Египет на югозапад, е дом на към 2,3 милиона души, които живеят под обсада, откогато палестинската въоръжена формация Хамас пое контрола там през 2007 година < /p>

Продължете да четете

лист от 3 детайла „ Това е друго “: В кафене на Западния бряг войната наближава Войната сред Израел и Хамас: Списък на основни събития, ден 6 Раиси от Иран, MBS от Саудитска Арабия разискват войната Израел-Хамас завършек на списъка

Египет от дълго време лимитира притока на палестинци от Газа на своя територия, даже по време на най-ожесточените спорове.

Кайро, постоянно срещан медиатор сред Израел и палестинците, постоянно упорства двете страни да позволяват споровете в границите си, заявявайки, че това е единственият метод палестинците да обезпечат правото си на държавност.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че Съединени американски щати са провеждали съвещания с Израел и Египет по отношение на концепцията за безвредно прекосяване за цивилни от Газа, която беше ударена от масирана израелска офанзива в отговор на смъртоносно навлизане на бойци на Хамас в Израел.

Тези съвещания не престават, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в сряда.

Един от египетските източници по сигурността, поискал анонимност, сподели на организация Ройтерс, че Египет отхвърля концепцията за безвредни коридори за цивилни, с цел да отбрани „ правото на палестинците да държат на своята идея и на своята земя “. < /p>

Право на връщане

Няколко арабски страни към момента разполагат с лагери за палестински бежанци, които са потомци на избягали или напуснали домовете си по време на войната към основаването на Израел през 1948 година

Палестинците и други арабски страни обявиха, че окончателното спокойно съглашение би трябвало да включва правото на тези бежанци да се завърнат, ход, който Израел постоянно е отхвърлял.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели в сряда, че жизненоважни животоспасяващи доставки, в това число гориво, храна и вода, би трябвало да бъдат позволени в Газа.

„ Нуждаем се от бърз и безконтролен филантропичен достъп в този момент “, сподели той пред кореспонденти, като благодари на Египет „ за градивния му ангажимент да улесни филантропичния достъп през пропускателния пункт Рафа и да направи летището Ел Ариш налично за сериозна помощ “.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик по-късно сподели: „ Цивилните би трябвало да бъдат предпазени. Не желаеме да забележим всеобщо изселване на жителите на Газа. ”


Египет ускорява напъните си за преодоляване на обстановката в Газа, сподели египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси на италианския външен министър Антонио Таяни по време на среща в Кайро, се споделя в изказване от офиса на ас-Сиси.

Според източници от египетските служби за сигурност, диалозите сред Египет и Съединени американски щати, Катар и Турция са разискали концепцията за снабдяване на филантропична помощ през пропускателния пункт Рафа сред Газа и Синайския полуостров на Египет при географски лимитирано преустановяване на огъня.

Президентът на Турция сподели, че е почнала работа по даването на помощ, без да дава детайлности.

Пропускателно-пропускателният пункт Рафа, който е основната изходна точка от Газа, която не се управлява от Израел, е затворен от вторник след израелски бомбардировки от палестинската страна, съгласно публични лица в Газа и египетски източници.

Египет направи многократни изказвания тази седмица, предупреждавайки против опцията нападението на Израел против Газа да докара до изселването на поданици от анклава на египетска територия.

Посланикът на Израел в Египет Амира Орон сподели в обява в обществените медии, че Израел няма „ никакви планове във връзка с Синай и не е изискал от палестинците да се реалокират там... Синай е египетска територия “.

Запитан за вероятността за разселване след среща с Таяни, египетският външен министър Самех Шукри сподели: „ Египет искаше да отвори Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, с цел да обезпечи филантропична помощ, храна и медикаменти, само че неустойчивостта и разширението на спора водят до повече компликации и повече бежанци към безвредни зони, в това число Европа. “


Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР