Ефес! Един от най-големите и впечатляващи древни градове в света!

...
Ефес! Един от най-големите и впечатляващи древни градове в света!
Коментари Харесай

Ела в... Ефес, Турция - част 3


Ефес! Един от най-големите и впечатляващи антични градове в света! Изключително удостоверение за културните обичаи на елинистическия, римския имперски и раннохристиянския интервал.

Градът става прочут при античните гърци, които построяват фамозния храм на Артемида, едно от седемте чудеса на античния свят. Основано през 2-ро хилядолетие прочие н. е., светилището на ефеската Артемида, в началото анадолската богиня-майка, се трансформирало в едно от най-големите и мощни светилища на античния свят. Библиотеката на Целз е една от най-красивите здания в Ефес, а впечатляващият открит амфитеатър с потенциал от 25 000 места, бил най-големият в античния свят.

Следващото забавно място, което ни демонстрира постоянно усмихнатата ни екскурзоводка, е градската тоалетна. Едно от най-важните места в античен Ефес.

 
Тук са подписвали и търговски спогодби в това време, тъй че скъпи другари, погледнете – това е античният фейсбук! Още античните хора са разбрали, че да се поддържа връзка в тоалетната е доста прелестно! Но когато са нямали тази опция, която имаме сега, да си седим сами в тоалетната и да си поддържаме връзка с телефона, какво са правили – седели са един до различен и по време на тоалетна са си общували. За да стоите дълго време е трябвало да имате комфорт! Как е бил основан комфортът!? Погледнете канала, който е доста бездънен. Вода, която тече от банята, второ потребление, непрекъснато тече и подмива. Няма никакъв мирис! Освен това всичко е в мрамор, под вашите крайници това е мозайка, а тук по средата – или музика, или шадраван! Лек звук има, с цел да не се появяват звуци по време на тоалетна. Но доста мъчно са разбрали археолозите по какъв начин са поддържали те персоналната хигиена? Погледнете, стоят мъжете един до различен, всичките имат римски тоги, което е доста комфортно да си закриеш всичките елементи, и да стоиш умерено. Всеки, който стои тук си има и плебей. В момента, в който би трябвало да стане споделя, ей плебей, ела тук! Идва робът и той има една такава пръчка и на нея морска гъба, която е натурална, мека и без химии, комфортна! С тази палка мокри гъбата в чистата вода, след което в тази част почиства доста леко, мъжа, който е седнал. Гениално!
Гюлюмсер Хисарджък

Около агората, огромният открит площад, се е намирало мястото за занимания и познания.

 
Най-увеселителната част на града. Там се продава всичко, което можете да си визиите. Увеселителни мероприятия, надпревари, там оратори приказват, народът се събира, когато нещо ново желае да научи, продават се в това число и плебеи! И там са надписите на Митридатис и Патронис, това са двама тога, които са построили тази врата и в символ на признателност са ги освободили. Като погледнете библиотеката тя наподобява като двуетажна, само че е била единствено един етаж, към стените вътре на полиците са били разположение книгите и папирусите.
Гюлюмсер Хисарджък

Библиотеката на Целз е една от най-впечатляващите здания в целия Ефес!

 

Свитъците на ръкописите се съхранявали в шкафове в ниши по стените. Имало двойни стени зад библиотеките, с цел да ги предпазят от рискови температури и мокрота. Капацитетът на библиотеката била над 12 000 свитъка. Това била третата най-богата библиотека в древността след Александра и Пергам.

Библиотеката се намира в самото сърце на града, прикрепена към монументалната врата на Мазей и Митридат, която се отваря към комерсиалната агора. Двуетажната фасада е украсена с 16 колони, подредени по двойки. Колоните в центъра на фасадата са по-къси от останалите, което е оптична заблуда, създаваща усещане за по-голям размер. Стълбище с 9 стъпала води до фасадата на Библиотеката. Подобна на дантела мраморна работа на тавана на фасадата може да се види след нанагорнище на стълбището. Освен това забележителни са и четирите женски скулптури, сложени в нишите на фасадата. Отляво надясно са София (Мъдрост), Арете („ Добродетел “), Еноя („ Прозрение “) и Епистема („ Знание “). Те са въплъщение на добродетелите на Целз, само че също по този начин и на добродетелите, които животът на висшите римски чиновници е трябвало да има. Библиотеката е възобновена благодарение на Австрийския археологически институт, а оригиналите на статуите са отнесени в музея на Ефес във Виена през 1910 година

 
Срещу библиотеката е бил ситуиран Домът на любовта! Значи мъжете в същото време споделят: отивам в библиотеката да прочета някоя друга книга, с цел да мога да схвана своята жена, а против библиоетеката – общественият дом, напълно обикновено място, тъй като не се е смятало порочно за дамите!
Гюлюмсер Хисарджък

Разходката ни в античния Ефес продължава към идващото грандиозно създание на тогавашните му поданици.

„ Амфитеатърът е побирал над 25 000 души и се смята за най-големия в света! “

Разкопките на Големия спектакъл, построен от мрамор, разкриват, че градежът стартира през елинистическото време. През римския интервал театърът е уголемен. Двуетажната сцена е издигната по време на ръководството на император Нерон, а третият етаж е прибавен по-късно, в средата на 2 век. Завършването на строителството му става едвам по времето на император Траян. Акустиката на театъра е невероятна.

И няколко забавни обстоятелството за Ефес. Тук е роден известният мъдрец Хераклит, чиято крилата фраза надали има човек, който да не е чувал – „ Всичко тече, всичко се трансформира “. Храмът на Артемида обхващал повърхност от 125 на 60 метра, огромен, колкото футболно игрище. Първата реклама от древността, която показвала пътя към обществения дом, била на Мраморната улица в Ефес? Някога античният град е бил морско пристанище, а в този момент е на близо 10 километра от морето! Твърди се, че в последните си години Дева Мария е живяла в дребна вила покрай Ефес. А също, че Апостол Павел е изнасял лекции в Ефес в продължение на две години по време на третото си мисионерско пътешестване.

„ Един съвет от мен, в случай че идавате да разглеждате Ефес, то го направете или доста рано сутринта или в късния следобяд, тъй като слънцето е доста жарко, пари, ще бързате да отидете на сянка и по този начин съвсем нищо няма да видите. Затова посетете мястото заран или по здрач, а и по този начин ще има доста по-малко тълпи от туристи и ще разгледате умерено! “

И по този начин, денят е към своя край. Достатъчно време, с цел да разгледаме Древния Ефес, да се разходим по централните улички на Кушадасъ, да изпием по едно кафе, да хапнем вкусна саралия, да си купим по нещо за спомен и дори да се насладим на неповторимия залез. Местните споделят, че тук гледката към залязващото слънце е една от най-красивите в Егейско море.

„ Прекрасен залез над Кушадасъ, Турция. Днес посетих Ефес, в действителност зашеметяващо място, поисквам на всеки един от вас да има шанса да го види онлайн! А аз се качвам на круиза, тъй като корабът потегля измежду броени минути до идващото забавно място! Доскоро! “

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР