Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока -

...
Ефективността на всички ваксини продължава да е много висока -
Коментари Харесай

Eпидемиолог: Ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко заболяване и смърт

 Ефективността на всички ваксини продължава да е доста висока - сред 86 и 92% при другите препарати, при всички разновидности на вируса до момента.

Това съобщи в Тази заран " епидемиологът доктор Петър Марков. Според него не можем да приказваме за имунизационен пробив при случаи на новозаразени, които са към този момент имунизирани.

" Ваксинационен пробив не може да се използва, когато става въпрос за наново заразяване. Ваксините не защищават от заразяване, а от тежко заболяване и гибел. Не можем да кажем, че не работят, в случай че има доста новозаразени ", заяви епидемиологът.

Д-р Марков изясни и разликата сред слагането на трета доза ваксина и бустерната такава.

" Третата доза се слага при характерни контингенти от пациенти - хора с тежки автоимунни болести, онкологични болести, ХИВ, хора с трансплантации. Техният имунитет не съумява да направи задоволително добра отбрана от единствено две дози. Бустерна доза се слага при здрави хора, при които след време имунитетът е почнал да понижава и има потребност от укрепване, за което обаче все още няма потребност ", сподели той.

Петър Марков обясни и каква е опцията от появяването на нов супервирус - COVID-22.

" Много е евентуално да чакаме още разновидности, даже по-заразни от сегашните. Новите разновидности са по-адаптивни и изместват предходните, като старите циркулират в по-ниска периодичност. Големият предстоящ риск обаче е когато елементи от два разнообразни вируса се съчетаят, което следва да следим ", предизвести епидемиологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР