Ефективен ли е новият план на властта за справяне с

...
Ефективен ли е новият план на властта за справяне с
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Здравеопазването е недофинансирано, парите изтичат не по предназначение

Ефективен ли е новият проект на властта за справяне с пандемията от Ковид-19?

"Планът е съгласуван с характерностите на Омикрон, за който знаем, че е по-заразен, само че пък болестта протича по-леко. Затова не е значимо какъв брой са болни на 100 хиляди, а какъв брой са свободните кревати, по-специално какъв брой са свободните интензивни кревати, тъй като това е частта в здравната система, която би трябвало да поеме тези пациенти. Тук се взема поради и наличния личен състав, тъй като леглата сами по себе си не могат да лекуват. Така че мисля, че е позитивен ", разяснява изпълнителният шеф на болница "Св. Екатерина " проф. Генчо Начев в "Опорни хора " по.

Според него повишението на имунизационния развой е въпрос на информация и убеждения.

"Тук даваме естрада на хора, които са откровени антиваксъри, които споделят полуистини, непроверени неща, в някои случаи чисти неистини в името на свободата на словото. Свобода на словото би трябвало да има, само че тя не би трябвало да е в ущърб на обществото ", акцентира той.

Гостът обърна внимание, че няма съответни ограничения против неспазването на разпоредбите със съответни наказания.

"Не е въпросът имунизациите да са наложителни, а да се убедят хората. Ще бъдат уверени с обстоятелства, които се изнасят от специалисти и не се позволяват хора, които не схващат от тази материя да приказват какви ли не неща. Трябва да има експертни групи ", съобщи проф. Начев.

Изпълнителният шеф на болница "Св. Екатерина " обясни, че с цел да има резултат от "зеления документ " - би трябвало да има надзор.

"Финансирането на лечебните заведения е комплицирано. То би трябвало да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и размера на активността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея дружно се повишават всички останали заплати. Покачиха се цените на електрическа енергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се употребяват в медицината. Пътеките стоят същите ", сподели проф. Начев.

Той добави, че три пъти са се качили разноските на лечебните заведения от 2004 година до момента. По думите му опазването на здравето е недофинасирано, тъй като парите изтичат не по предопределение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР