Ефектът от продължителното залежаване върху здравето ни е неблагоприятен, а

...
Ефектът от продължителното залежаване върху здравето ни е неблагоприятен, а
Коментари Харесай

Залежаването буквално свива центъра на паметта в мозъка


Ефектът от продължителното залежаване върху здравето ни е неподходящ, а колкото по-подробно учените преглеждат тази взаимовръзка, толкоз повече доказателства откриват, че залежаването е рисково. Последните данни сочат, че измежду главните пострадали от заседналия метод на живот е и паметта ни . Негативният резултат върху нея може да е по-сериозен даже от този върху сърдечносъдовата система и тежестта.

Проучване на екип от Калифорнийския университет в Съединени американски щати сочи, че залежаването афектира директно централния темпорален лоб на мозъка – зоната, в която е ситуиран центърът на краткосрочната памет . Този център дава отговор за запаметяването на нова информация в паметта. Проучването на американските учени сочи, че той безусловно изтънява и се свива с времето при дълготрайно залежаване. Подобни процеси в разнообразни зони на мозъка се следят и при развиване на деменция и други форми на когнитивен крах у хората на напреднала възраст.

Според данните, събрани от учените, отрицателната роля на заседналия метод на живот върху паметта е по-отчетлив при мъжкия пол, а провалите върху центъра на паметта при дълготрайно залежаване са факт, без значение от възрастта. По-сериозни са те обаче при мъже над междинна възраст, заради спомагателната роля на възрастово подвластните невродегенеративни процеси при тях.

За задачите на изследването научният екип е наблюдавал двигателната интензивност на няколко десетки мъже на възраст над 18-години. На база ба нея са проследени и данните за мозъчната им активност, събрана посредством ядрено-магнитен резонанс и е открита ясната взаимовръзка. Като най-предразполагащ фактор за намаляване на паметта са посочени продължителните интервали на залежаване, повтарящи се постоянно във времето. Според учените даже мъже, които поддържат приемлива физическа интензивност, са застрашени от стесняване на центъра на паметта в мозъка, в случай че всеки ден прекарват по няколко часа в липса на двигателна интензивност.

Свързани публикации.. 6 храни, които ускоряват паметта и концентрацията 0 Имплант в мозъка усъвършенства паметта с 30% 0 Слабата осветеност в офисите ни предизвиква оглупяване 0

Обобщавайки данните, учените акцентират най-важното умозаключение от изследването си. От основно значение за положителното положение на мозъка ни е не общата двигателна интензивност денем и значимото не е да се отдаваме на дълги и изтощителни натоварвания. Най-важното в тази ситуация е да се раздвижваме постоянно и да заобикаляме продължителното застояване .

Учените припомнят значимостта на общоизвестната рекомендация за хората, които работят на бюро и прекарват целия си работен ден седнали. За тях е изключително значимо да се раздвижват за по няколко минути на всеки минал час . Точно постоянното оживление се показва като най-силен предпазен фактор против намаляване на паметта в резултат на заседналия метод на живот.

Данните, че продължителното залежаване е извънредно нездравословно за здравето, не са инцидентни. Фактът, че не престават да се изнасят нови и нови данни в тази тенденция е задоволително индикативен за това, че положителното здраве изисква не толкоз натоварваща, колкото постоянна физическа интензивност.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР