Ефектът от мерките ще се усети в края на третата

...
Коментари Харесай

Проф. Начев: Ефектът от мерките ще се усети след три седмици |

Ефектът от ограниченията ще се усети в края на третата седмица, само че е належащо да се ускори контролът върху спазването на рестриктивните мерки. Това съобщи по bTV изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ проф. Генчо Начев.

" Трудно е да се каже дали по-строгите ограничения закъсняха. Аз съм последовател на по-строгите ограничения, тъй като е потвърдено, че с тях пандемията може да се ограничи, само че би трябвало да се мисли и за стопанската система ", разяснява професорът.

Според него сега е реализиран баланс, само че би трябвало да се усили контролът върху рестриктивните мерки. „ Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица би трябвало да има резултат от ограниченията “, сподели проф. Начев и добави, че в неговата болница има 30 кревати и за момента няма дефицит на личен състав.

На третия месец след оздравяването от COVID-19 е добре да се направи ядрено-магнитен резонанс, с цел да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Това предложи по bTV кардиологът проф. Георги Начев, шех на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Той се обоснова с обстоятелството, че косвено вирусът вреди на сърцето:

„ Препоръчвам на всички със сърдечносъдови болести, които нямат COVID-19, само че имат недоволства или утежняване на сатурацията, незабавно да се съветват с доктор “, уточни проф. Начев.

Проф. Начев съобщи, че поради пандемията всеобщо пациентите отсрочват профилактичните си прегледи, а това води до утежняване на положението им.

Кардиологът посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение има инфектирани медици, само че всички са се излекували.

„ Финансирането на опазването на здравето е сбъркано – и във връзка с това какво заплаща Касата, и във връзка с това за какво го заплаща, за регистрирана активност, която не се знае дали е осъществена, а не за качествено свършена работа.
Всяка година се повишават парите, които се наливат в опазването на здравето, само че те изтичат като вода в пясък “, разяснява проф. Начев.

Според него парите за идната година, предопределени за битка с пандемията, няма да „ изтекат “, тъй като са написани прецизно разпоредбите, по които ще се отпускат. Той посочи, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, тъй като COVID-19 провокира тромбообразуване в дребните кръвоносни съдове на сърцето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР