Ефектът, който предизвиква захарта върху мозъка, е равносилен на въздействието

...
Ефектът, който предизвиква захарта върху мозъка, е равносилен на въздействието
Коментари Харесай

Вредно за мозъка: Захарта действа като КОКАИНА!

Ефектът, който провокира захарта върху мозъка, е равностоен на въздействието на кокаина. Зависимостта от захарта може да се съпостави само с наркозависимостите. Това сочат последните проучвания на учени в Съединени американски щати, Франция и Русия.

Опитите човек да се откаже от захарната взаимозависимост провокира същите признаци както у наркомана, решил да се „ изчисти”. Първото, което се случва, е човек да изпадне в меланхолия. Променя се цялостното му държание.

Диетолозите придупреждават, че използването на захар в международен мащаб нараства. Особено рисково е това за децата. Вече е потвърдено, че множеството деца постоянно надвишават междинната норма от приемане на захар за денонощие.

В огромна степен това се дължи на многото и натрапчиви реклами на произведения със захар. Злоупотребата със захар води до захарен диабет, затлъстяване и зъбни кариеси. Тази информация доста по-рядко стига до децата и родителите, в сравнение с рекламното предложение на нездравословни артикули.

Мъжете би трябвало да се лимитират до 9 чаени лъжички захар дневно, дамите – до 6 лъжички, а децата – не повече от 4-5 до 7-годишна възраст и 8-9 лъжички до момента в който са в учебна възраст! Юношите и девойките на 17-19 години могат да употребяват 9-10 чаени лъжички, тъй като изразходват доста сила.

За съпоставяне: една кока-кола, фанта или даже елементарна лимонада съдържатсладки съставки равни на към 9 чаени лъжички захар. Ред бул – съдържа към 6 лъжички, а един сникерс – 10.

Учените съпоставят използването на захар с попадането на кокаин в кръвта – организма създава дофамин, който провокира „ приятни усещания”. Човек бързо привиква с това, тъй като чувството му харесва. Разбира се използването на кокаин води до гибел, само че не подценявайте злоупотребата със захар – тя носи заболявания.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР