Едва в седем области на страната учебната година ще започне

...
Едва в седем области на страната учебната година ще започне
Коментари Харесай

На 15 септември: Търсят се 436 учители

Едва в седем области на страната образователната година ще стартира с цялостен комплект... учители. Това са областите Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. В останалите 21 области свободните позиции са 436, т.е. търсят се 436 учители.

Най-много учители се търсят по традиция в София-град, Пловдив, Варна и София-област . Най-търсените педагози са за детски градини, преподаватели по специалности, за целодневна организация на образователната активност, по математика, британски език и начални учители.

Общо 706 857 възпитаници влизат в класните стаи на 2357 учебни заведения в цялата страна през днешния ден. За първи път ще прекрачат учебния предел 58 593 първокласници.

Повече от половин випуск учи в българските учебни заведения в чужбина - 32 266 възпитаници.

МОН е поискало от районните ръководства на образованието да се приготвят да включат в системата на предучилищното и учебното обучение пенсионирани учители и педагози , които сега са отвън обазователната система. Ще се даде опция също за регистрация на студенти от педагогическите специалности , които желаят да преподават по специалността, по която се образоват във висши учебни заведения.

1039 психолози са назначени в детски градини и учебни заведения, а логопедите са 793 . В Регионалните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение има още 124 психолози и 129 логопеди.

В началото на новата образователна година ще бъдат обезпечени и последните 40 000 устройства за възпитаници, нужни за образование от разстояние в електронна среда. 15 500 преносимия компютър и таблета към този момент са поръчани по съществуващи рамкови контракти и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е оповестена общесвена поръчка за още 24 500 таблета , които се чака да дойдат в учебните заведения през октомври т.г.

При прекосяване към онлайн образование всички възпитаници и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от обществено слаби фамилии. Така се ще подсигурява всеобщото включване в занятията от отдалеченост, в случай че това се наложи поради влошена епидемиологична конюнктура.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават в допълнение заплащане от 30 лв. за компенсиране на разноските за консумативи , в това число за интернет.

През актуалната 2021 година се възвръщат разноските за превоз на 17 800 учители от детски градини, учебни заведения и Центрове за поддръжка на личностното развиване. Плаща се наемът на 56 преподаватели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР