Едва в началото на септември ще може да се каже

...
Едва в началото на септември ще може да се каже
Коментари Харесай

Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?

Едва при започване на септември ще може да се каже по какъв начин ще стартира новата образователна година, сподели през днешния ден просветният министър проф. Николай Денков. Ако тогава страната е в алена или тъмночервена зона евентуално ще има и онлайн, и присъствено образование.

Максимално присъствено образование - това е задачата на министерството, разгласи през днешния ден пред Народното събрание проф. Денков. Училища ще се затварят единствено при тъмночервено равнище на заболеваемост.

В момента със здравното министерство се изготвят наложителни и целесъобразни ограничения, които учебните заведения ще съблюдават, сподели още министърът. Самите учебни заведения също упорстват за присъствено образование.

Тази година учебните заведения ще затварят единствено в краен случай и на местен принцип - настрана учебно заведение, обособен клас. Те ще работят по четири разнообразни разновидността, според от разпространяването на COVID-19 - от зелен до пурпурен. Ако се наложи първи у дома ще се върнат най-големите възпитаници.

В столичното 140-то приблизително учебно заведение са безапелационни - образованието през новата образователна година би трябвало да е присъствено.

" Да бъде присъствена за безусловно всички възрастови групи, защото съгласно цялата учителска колегия това е най-хубавият вид. Ако се вземе пред тип здравословното положение, брой болни - всички сме подготвени на разновидности, каквито би трябвало да понесем ", съобщи Мая Зафирова, шеф на 140-то СУ.

" Все повече желаем да бъде присъствено, тъй като учебното заведение и освен нашето, които се занимаване с изкуство имаме нужда да работим във физическа среда ", добави Марио Гергинов, заместник-директор на 140-то СУ.

Днес пред Народното събрание проф. Денков съобщи, че ще се търси оптимално дълго присъствено образование. В момента, изясни той, със здравното министерство се приготвят насоки, които ще би трябвало да се съблюдават.

" Посочените в насоките наложителни и целесъобразни ограничения обезпечават условия за прекосяване към образование в електронна среда единствено в краен случай и най- към този момент на местен принцип - обособен клас, настрана учебно заведение или учебни заведения в настрана обитаемо място в сходство с епидемиологичната конюнктура, спецификата на учебното заведение и учениците. Образователни институции в цялата страна ще бъдат затваряни единствено при последна нужда, при тъмночервено равнище на заболяемост ", сподели служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Министърът изясни, че има четири разновидността за работа на учебните заведения.

При зеления сюжет със заболеваемост по ниска от 100 на 100 хиляди души и при жълтия сюжет - от 100 до 250 болни на 100 хиляди души. при болни деца и учители, обособени паралелки или възпитаници ще учат електронно. При 15% отсъстващи възпитаници ще се премине към онлайн образование за цялото учебно заведение. Директорът би трябвало да направи предложение до министъра.

" Към отдалеченото образование минават първо учениците от 8 до 12 клас, при утежняване на епидемиологичната обстановка и тези от 5 до 7 клас в това число, дребните деца до 4 клас ще учат онлайн в краен случай при неспособност образованието да продължи присъствено ", посочи министър Николай Денков.

При заболеваемост от 250 до 500 на 100 хиляди души е аленият сюжет. Училищата работят по график за прекосяване към онлайн образование. Когато заболелите набъбнат учебното заведение стартира да учи онлайн.

Ако заболеваемостта надвиши 500 на 100 хиляди души идва и тъмночервеният сюжет - всички възпитаници ще учат от отдалеченост. Остава онлайн образованието за тези възпитаници, чиито родители желаят това. Детските градини също ще се затварят единствено в краен случай. Остават познатите до момента ограничения за безопасност- маски в клас, стерилизация, проветряване.

" Сигурна съм, че всички сътрудници приготвят постройките, оптимално добре дезинфекцирани и почистени и готови на 100% за новата образователна година, по въпроса за маските, за разделянето на коридорите, децата привикнаха и не считам, че това е някакъв проблем ", сподели още Мая Зафирова.

Накрая министърът заключи, че едвам сред 1-5 септември ще може да се каже по какъв начин тъкмо ще стартира новата образователна година. Но се чака на 15 септември България да е в алената или тъмночервената зона и единствено където е допустимо да се стартира присъствено образование.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР