Едва след като бъде направено плащането от страна на Инерком

...
Едва след като бъде направено плащането от страна на Инерком
Коментари Харесай

Караниколов: Сделката с ЧЕЗ може да бъде спряна, само парите са мръсни

Едва откакто бъде направено заплащането от страна на " Инерком " към чешката ЧЕЗ за активите й в България, службите могат да ревизират произхода на средствата и единствено в случай че парите са мръсни, да се приключи договорката. Това разяснява министърът на стопанската система Емил Караниколов пред бТВ в четвъртък. Малко по-рано денем обаче от Националната организация по приходите оповестиха, че към този момент не са открити нарушавания от страна на компаниите от групата на Гинка Върбакова.

Според Караниколов напрежението към договорката се ескалира и е допълнително. Държавата сега няма лостове за интервенция в бизнес връзките сред ЧЕЗ и " Инерком ". " Няма закон, когато при продажба на частен стратегически актив страната да може да има мнение и мнение, само че подобен текст би трябвало да се съобрази с европейските наставления за свободно придвижване на артикули и капитали. Европейското законодателство ще е в дискусия, в случай че има подобен текст ", сподели министърът.

Той добави, че след заплащането на цената на договорката ще има цялостна инспекция и при подозрения за нечисти капитали страната има механизми да я скапе. " Има закон за мръсните пари, има си финансово разузнаване, всяка банка при подозрения е длъжна да уведомява финансовото разузнаване. Има процедури, в случай че се окаже, че парите са с неразбираем генезис, ще се подхващат дейности ", уточни Караниколов.

По думите му предложенията на " Обединените патриоти ", от чиято квота той е министър, енергийният регулатор да утвърждава покупко-продажби с над 20 % от енергийни компании ще се спънат в европейското законодателство.

Караниколов стана следващият представител на ръководството, който подчертава върху това, че страната чред0 енергийния регулатор има механизми за надзор както върху доставките на електрическата енергия, по този начин и върху цените на тока.

Той разяснява и оповестеното от премиера Бойко Борисов желание страната да придобие надзор върху договорката на Върбакова. Това предпочитание към този момент беше предадено от " Инерком " на ЧЕЗ, откъдето оповестиха, че юристите на компанията ще създадат разбор дали това е допустимо поради воденото от чехите арбитражно дело против страната ни за нарушени инвеститорски ползи. Ако има такава алтернатива, ще се изследва по какъв начин българската страна да стане сътрудник на Върбакова.

Според Караниколов, преди да се взима решение страната да си върне присъединяване в електроразпределителните сдружения, би трябвало да се проучва на каква цена може да стане това. " Ако би трябвало да платим 6-7 пъти по-голяма цена, няма смисъл ", счита той и добави, че са илюзия упованията, че като влезе в сдружението, страната ще смъкна цената на тока.

Изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова също съобщи пред публицисти, че данъчните не могат да ревизират договорката с ЧЕЗ преди тя да бъде финализирана и платена. Досегашните одити на " Инерком " не показвали сдруженията от групата да са правили нарушавания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР