Едва на третия ден от земетресението, отнело живота на над

...
Едва на третия ден от земетресението, отнело живота на над
Коментари Харесай

Войната, санкциите, Асад: след труса милиони сирийци са в опасност

Едва на третия ден от земетресението, лишило живота на над 2500 души в Сирия, контролиращото по-голямата част от нея държавно управление изпрати до Европейския съюз помощ по механизма за гражданска отбрана. Забавянето и задочната замяна на реплики сред сирийски и западни представители извади на показ раздялите в страната, които излагат милиони в района на риск и то надалеч освен затрупаните под руините.

Части от най-тежко засегнатите в Сирия региони към момента са под контрола на съперници на президента Башар ал Асад, сражавали се с него в хода на продължаващата 12 години война. Администрацията на Идлиб е в ръцете на джихадистите " Хайят тахрир аш Шам ", само че в близост работят сили, подкрепяни от турската страна.

От тези региони идват - към този момент - и множеството данни за жертви: минимум 1280, при 1250 в следените от режима на Башар ал Асад територии.

В редица наранени региони сянката на войната помрачава опитите за избавителна и филантропична активност, каквито се виждат по турските и интернационалните малките екрани. Много пътища и друга инфраструктура в Сирия са разрушени - в това число по границата с Турция, откъдето би трябвало да пристигна помощта. И някои от неразрушените пътища обаче са блокирани поради неприятното време съгласно OCHA, филантропичната организация на Организация на обединените нации. Снощи към момента имаше региони, до които не бяха достигали избавителни екипи.

 " Това към този момент не е избавителна интервенция ": над 11 хиляди са починали в Турция и Сирия

В резултат хора би трябвало да бъдат спасявани с голи ръце заради дефицит на техника. Някои останали без дом, към този момент най-малко един път напуснали родните си места поради войната, не знаят къде да отидат.

" Парите няма да отидат при режима "

Междувременно сирийското държавно управление остава глобено, откакто погромът над протестиращите в редица градове през 2011 година прерасна в опустошителна война. Това не стопира страни като Русия и Китай (който разгласи, че ще даде 4.4 млн. долара) да оказват подпомагане, само че тази помощ не е задоволителна. За Запада взаимоотношението с Асад остава табу. Съединените щати потвърдиха преди часове, че възнамеряват да работят единствено с " сътрудници " - само че това не включва режима на Башар ал Асад.

В самата Сирия имаме финансирани от Съединени американски щати сътрудници, които координират животоспасяващата поддръжка. Тук желая да подчертая, че тези средства, несъмнено, отиват при сирийския народ - не при режима. Това няма да се промени.
Антъни Блинкен,
държавен секретар на Съединените щати

" Би било иронично, в случай че не и контрапродуктивно, да се обърнем към държавно управление, което изтезава хората си над 12 години ", обгазява ги, избива ги, дава отговор за огромна част от страданието, което са понесли, сподели и представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

 Бисния в провинция Идлиб
© Reuters

Бисния в провинция Идлиб

И Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати (USAID) даде да се разбере, че смяната в работата ѝ ще е префокусиране на помощта - към избавителни действия и средства за храна и заслон на засегнатите от земетресението. От съображения на " оперативната сигурност " обаче Стивън Алън, който управлява интервенциите на USAID, да назове организациите, с които работи организацията на терен.

Обвинения

Сирийският външен министър Фейсал Мекдад прикани и европейските страни да изпратят помощ, само че няма гаранции, че тя би стигнала до следените от опозицията региони: Дамаск неведнъж е упрекват, че тези помощи биват арестувани. Доставките на филантропични хранителни запаси до провинция Идлиб доближават по специфичен кулоар, над чиято работа Русия има несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и към всяко възобновяване има напрежение, защото тя заплашва, че ще употребява правото си. И преди земетресението близо 4 млн. души зависеха от доставки на помощ през турската граница по данни на OCHA.
Правителството на Асад позволява да се употребява единствено един пропускателен пункт за доставки, тъй като счита, че помощта подкопава суверенитета на Сирия и понижава шанса Дамаск да си върне контрола над Идлиб. И след труса посланикът на режима в Организация на обединените нации Басам Сабаг настоя, че страната му е виновна за всички доставки на помощи в Сирия - в това число в неконтролирани от властта региони - и увери, че ще се погрижи помощи да доближат до всички. Макар

" Без политика "

Междувременно генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците и някогашен заместник-генерален секретар за филантропични въпроси Ян Егеланд съобщи, че помощ би трябвало да се изпраща в Северна Сирия единствено през филантропични и интернационалните организации - организации на Организация на обединените нации, Червения кръст или Червения полумесец, - вместо през която и да било от силите, които се пробват да овладеят региона. Според него не става дума за избор сред политически артисти: не трябва да се употребяват нито държавното управление, нито опозицията.ъ

 Два дни след земетресението: кой оказва помощ на Турция и Сирия Два дни след земетресението: кой оказва помощ на Турция и Сирия

Сирийският червен полумесец в това време да бъдат свалени западните наказания, с цел да се улеснят избавителните интервенции: президентът му съобщи, че сега те са наложени на " сирийския народ ".

Отворете ни път. Готови сме да окажем подпомагане. Готови сме да предоставим помощ и да изпратим конвои в Идлиб. Призовавам Организация на обединените нации, страните от Европейски Съюз и програмата USAID да окажат поддръжка.
Халед Хбубати,
президент на Сирийския червен полумесец

Егеланд не загатна Белите каски, както се назовава известната настояща в следените от бунтовниците региони организация за гражданска защита. Западни държавни управления оповестиха, че целите на Белите каски ще би трябвало да бъдат изменени, а Англия разгласи, че ще даде още 963 хиляди $ на организацията с изключение на предоставяните близо 2.5 млн. годишно.

Именно Белите каски са силите, от които идват данните за убитите в следените от бунтовници региони. За Англия решението, колкото и да е мъчно сега достигането на помощи през границата, е да се работи с " Белите каски ", както до момента. Същевременно съгласно него е жизненоважно да се отворят още пропускателни пунктове сред Турция и Сирия.

 Бой за две автомагистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е удовлетворена - какво става в Сирия Бой за две автомагистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е удовлетворена - какво става в Сирия

Отваряне на подобен пункт бе позволено от управляващите в Турция през днешния ден, в изявление за в. " Ал арабий ал джадид " ръководителят на Сирийския преговорен комитет - организация, представляваща част от опозицията против режима. От думите му следва, че за достъп до Сирия ще могат да се употребяват общо три пункта: с изключение на " Баб ал хауа " (на автомагистралата, която свързва ), ще могат да се употребяват и " Баб ас колбаса " и този край " Ар Рай ", само че последните два са по северната граница с провинция Алепо, в следена от протурски сили територия.

 Бисния в провинция Идлиб
© Reuters

Бисния в провинция Идлиб

Попитан дали Дамаск приема опцията Организация на обединените нации да пррави доставки и през други пунктове, Сабаг не отговори напряко, само че изясни, че държавното управление е готово да оказва помощ и координира доставки на помощи " до всички сирийци на територията на Сирия ". Ден по-рано немският външен министър Аналена Бербок прикани Дамаск да допусне доставки на помощи извън до Идлиб и други наранени региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР