Едва на 67 години и след кратко боледуване е издъхнал

...
Едва на 67 години и след кратко боледуване е издъхнал
Коментари Харесай

Напусна ни „Кръстителя на Родопите“ Боян Саръев

Едва на 67 години и след малко боледуване е умрял отец Боян Саръев, прочут като „ Кръстителя на Родопите “.

Той е умрял нощес в болничното заведение в Кърджали.

Духовникът стана прочут с учреденото от него Движение за християнство и напредък при започване на 90-те години на предишния век и с мисионерската си роля за приобщаване на българи-мохамедани в християнската религия.

Повече от 30 години отец Саръев служи в храма „ Свето Успение Богородично “ в Кърджали.

Саръев е роден на 5 май 1956 година в село Жълти чал, Ивайловградско (днес заличено), в семейство на мюсюлмани, само че приема християнството.

Завършва милиционерското учебно заведение в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година приключва и школата на Министерство на вътрешните работи в кв. Симеоново, София. По-късно стартира работа в цех „ Електрон “. През май 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за духовник в Пловдивската епархия. Служи в църквата „ Св. Успение Богородично “ в град Кърджали. Развива необятна благотворителна, просветителна и мисионерска активност.

Православното духовно средище „ Св. Успение Богородично “ в кв. „ Гледка “, град Кърджали, е построено по самодейност на отец Боян Саръев, с цел да служи като стожер на християнството в Родопите. Построено е напълно със средствата на донори. В манастира „ Св. Успение Богородично “ се намира единствената в България парченце от Светия кръст, а също и мощи на светци, открити при разкопки и подарени на манастира от археолога Николай Овчаров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР