Едва на 32 г. почина талантливият грастроентеролог д-р Радислав Наков.

...
Едва на 32 г. почина талантливият грастроентеролог д-р Радислав Наков.
Коментари Харесай

Почина талантливият гастроентеролог д-р Радислав Наков |

Едва на 32 година умря надареният грастроентеролог доктор Радислав Наков.

От няколко години той се страдаше от клетъчен лимфом.

Д-р Радислав Наков бе експерт гастроентеролог в София, специалист в региона на синдрома на раздразненото черво, функционалната диспепсия, възпалителните чревни болести (болест на Крон и улцерозен колит), чревната амилоидоза и чревната микробиота. Той бе създател на десетки научни изявления.

Завършил е Медицински университет-София и имаше добити специалности Гастроентерология и хепатология и Здравен мениджмънт.

Той бе ръководител на Българско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет, ръководител на Асоциация на младите гастроентеролози в България. Д-р Наков бе член на управителния съвет на Европейско обединяване по гастроентерология- UEG, Европейско сдружение по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM и Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN). Участвал е като преподавател в многочислени национални и интернационалните конгреси и семинари по специалността. Той бе ръководител и на Асоциацията на студентите-медици в България.

Само преди седмици, ръководеният от него екип, спечели грант на UEG – Unuted European Gastroenterology за български план за гайдлайн.

" Той бе един от младите лекари, с помощта на които през 2015 година се вкара Наредба 1 на Министерство на здравеопазването, вследствие на което специализантите още веднъж станаха хора. Поклон до земя от Български лекари за ново опазване на здравето ", написаха от сдружението.

През 2014 година доктор Наков бе измежду младите лекари, които стачкуваха с куфари с искане за " рефреш в опазването на здравето ". Той и сътрудниците му настояха да не заплащат за специализация; за справедливи критерии за кариерно израстване и унищожаване на финансовата диспропорционалност сред медицинските специалности.

" Д-р Наков сътвори единствената в България платформа от лекари за лекари - Medical News, която продължаваше да надгражда и в сложните моменти към заболяването си. Той не се помири и с обстоятелството, че бе лишен от обективен конкурс за асистентско място в катедрата по " Гастроентерология " в МУ София, само че съумя да завоюва своята морална борба в съда. Поклон пред светлата ти памет, доктор Наков. Ти си образецът, който ще следваме ", написаха сътрудниците му от Medical News.

Тази година доктор Наков бе отличен с почетния знак на президента за достиженията си в региона на медицината.

Поклон пред паметта му!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР