Едва на 20 години Нургюл Салимова записа името си сред

...
Едва на 20 години Нургюл Салимова записа името си сред
Коментари Харесай

12 хода напред: Нургюл печели първото си злато още на 12 г.

Едва на 20 години Нургюл Салимова записа името си измежду тези на най-достойните спортисти в България. Тя не съумя да завоюва финала на Световната купа в Баку, само че завоюва уважението на всички българи и разсъни интереса им към античната игра за огромни мозъци. Не сподели нито дума, само че всички научиха посредством нея за проблемите в българския шахмат. Не изиска нищо, само че всички – се завтекоха да ѝ оказват помощ. Включително институциите, федерациите и министерствата.

На 20 години, с разсъдък, мъдрост и – както обича да споделя – с 12 хода напред, Нургюл Салимова накара България да се гордее.

Разказваме в резюме в идващите редове за впечатляващите епизоди в нейния житейски път до триумфа в Баку и до сърцата на българите:

 
Нургюл е родена в търговищкото село Крепча Открива пристрастеността си към шаха още на 4-годишна възраст с помощта на татко си Илхан и на дядо си Салим – също изявен български шахматист. Сегашният ѝ треньор Живко Жеков я вижда още когато е на пет години по време на шампионат в Силистра. Двамата са дружно до ден сегашен. Тандемът им дава блестящи резултати през цялото време – малко след шампионата в Силистра Нургюл взе участие на държавно състезание. И го печели. Световният ѝ дебют е в Анталия през 2009 година А единствено две години по-късно става европейски първенец до 8-годишни. Първото си злато Нургюл завоюва на Световното състезание в Гърция през 2015 година, когато е едвам на 12. А на 16 години тя към този момент е първа в международната класация за тази възраст, гросмайстор за дами и интернационален занаятчия при мъжете.
 

Преди три седмици Нургюл отиде в Баку без треньор, без тим и даже без психолог - за разлика от съперничката й на финала Александра Горячкина. И все пак записа исторически триумф.

Очакваме я да се завърне в България!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР