Едва ли за някого е изненада, че наемите в София

...
Едва ли за някого е изненада, че наемите в София
Коментари Харесай

Собствено жилище или под наем? Финансисти дават отговор на този въпрос


Едва ли за някого е изненада, че наемите в София пълзят нагоре. Това се отнася с изключително огромна мощ за влиятелните квартали и регионите с метро, паркоместа и други екстри.

 

Трудно може да бъде уловен междинният им размер, защото цифрите са в доста необятен диапазон. Според специалисти обаче приблизителният общ скок е към 20%.

 

Наемите на двустайни жилища в София варират сред 250 и над 500 евро, до момента в който тристайните стават все по-скъпи – най-ниската сума е 350 евро, а таванът може да отиде и над 2 000 евро.

 



Собственици на гарсониери към този момент не ги отдават чартърен за по-малко от 550-600 лева месечно. Само допреди няколко месеца сходна договорка можеше да се подписа и за под 500 лева

Най-скъп несъмнено е наемът на жилище в идеалния център – „ Иван Вазов “, „ Стрелбище “, „ Изток “ и южните квартали като „ Борово “ и „ Манастирски ливади “

 

В по-скромните жилищни комплекси като „ Люлин “, „ Обеля “ и „ Надежда “, където и цената е по-ниска, може да се откри и нещо по-евтино. Истината е обаче, че притежателите на жилища в тези квартали злоупотребяват и надуват цените поради метрото и инфраструктурата.

 

В центъра на София наемът за тристаен парцел с атрактивна локация и спомагателни екстри като паркомясто и ново обзавеждане всекидневно надвишава 1200 евро месечно. Цената скача с още 200 евро при положение, че жилището е прясно ремонтирано и е с качествени мебели и техника.

 

Предимно чужденци наемат най-скъпите жилища в положителните региони. Те са склонни да дадат повече пари, с цел да живеят удобно и на по-удобно място. Ако парцелът дава отговор на изискванията им, са подготвени да дадат и повече пари.

 

Брокерите издават, че поради скъпотията, фрапантно е намалял напорът към столицата на младежи с ниски приходи. Това е подбудено от невъзможността да наемат на ниска цена жилище. В случай, че не съумеят да се доредят до общежитие, студентите пък слушат лекциите си онлайн.

 

Що се отнася до алтернативата живот чартърен или лично жилище,              то отговорът не е еднопосочен. Разбира се това зависи от непрекъснатия приход, както и времето, за което ви е необходим, защото може да е краткосрочно. Едва ли би било уместно да закупите апартамент и да го изплащате 30 години при положение, че нямате желание да се устроите в огромния град. 

 

Покупката на жилище не е вид и за хората, които в този момент приключват образованието си и кроят проекти да работят зад граница. Причината се крие в това, че тези средства ще са им нужни в другата страна, където наемите също са много високи.

 

Онези, които считат да сменят кварталите, биха могли да купят жилище, защото то постоянно може да се продаде. Добре е обаче да имате поради, че към 5 000 евро могат да отидат единствено по договорката и наемането на брокер.

Финансисти напомнят правилото, че при закупуване на парцел, купувачът би трябвало да има спестени най-малко 20% или 25 000 евро. При ипотечен заем за 20 години и рента от 2.6%, месечните вноски ще са 599 евро.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР