Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене

...
Едва ли ще ви зарадвам, но универсална форма за печене
Коментари Харесай

Форми за сладкиши – какви да изберем

Едва ли ще ви развеселявам, само че универсална форма за печене не съществува. Използването на един-единствен съд за всичките ви кулинарни творби – от баници до парфета, води до съмнителни резултати. Затова, в случай че занапред оборудвате кухнята си, би трябвало да извършите не един избор, а няколко. Ето и на какво би трябвало да обърнете внимание, с цел да извършите най-хубавата покупка:

Форма на съда - дизайн, височина, съдържимост
каква температура поддържат по време на печене
улеснение на приложимост

Силиконовите форми са леки, лесни за поддръжка и употреба, по тази причина печелят все по-голяма известност. Спокойно поддържат температура от -60 до 280 градуса, което ги прави доста комфортни за подготвяне на домашни полуфабрикати, които можете да извадите от фризера и незабавно да пъхнете във фурната. Тъй като материалът е мек и еластичен, сладкишите от силиконовите форми се вадят без изпитание. Но по време на пълненето на формата, това преимущество се трансформира в минус. Затова постоянно би трябвало да я поставяте на постоянна основа.

За измиването на силиконовите форми не трябва да употребявате тел или абразивни препарати. Впрочем, това не е и нужно – те са безусловно незалепващи. Дори намазването с олио е належащо единствено преди първата приложимост. Можете да ги употребявате както е микровълнова, по този начин и в елементарна фурна. В взаимозависимост от формата силиконът е подобаващ за печене на кексове, бисквити, мъфини, суфлета и други съществени ястия.

Формите с тефлоново покритие са даже по-популярни от силиконовите. От тях също се предлага огромно многообразие. Много комфортни за подготвяне на торти, изключително желирани, са разновидностите с падащо дъно. Намазването с олио преди изсипването на сместа е задоволително, с цел да обезпечи елементарно изваждане на сладкиша, а по-късно формата се измива без старания. Но това покритие си има и ред дефекти. На първо място елементарно се надрасква и последователно губи незалепващите си качества. Но по-същественият му минус е, че не трябва да се нагрява над 200 градуса, тъй като синтетичното покритие стартират да се разгражда и да отделя канцерогенни субстанции. Затова използвайте тефлоновите форми единствено за сладкиши, които изискват слаба фурна и изваждайте допустимо най-скоро след изпичането.

Съдовете от огнеупорно стъкло и керамика са най-подходящи за приготвянето на плодови сладкиши. Причината – нагряват се отмерено и по този начин се понижава заплахата тези по-бавно изпичащи се десерти да прегорят на повърхността, а да останат клисави в средата. Формите от стъкло имат още едно преимущество – през транспарантните им стени може да се следи и самия развой.

Употребата тези съдове обаче би трябвало да е по-внимателна. Въпреки, че устоят на доста високи температури, те не понасят нито бързото нагряване, нито шоковото изстудяване. А с цел да извадите елементарно сладкиша, наложително би трябвало авансово да намазните тавичката. Измиването по-късно също ще ви коства повече старания, в случай че не разполагате с миялна машина.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР