Едва ли ще ви отпуснат потребителски кредит, но ипотека за

...
Едва ли ще ви отпуснат потребителски кредит, но ипотека за
Коментари Харесай

Как един чужденец може да получи кредит в Русия

Едва ли ще ви провиснал потребителски заем, само че ипотека за 10 милиона рубли – заповядайте.

Като цяло съветските банки избират да не отпускат потребителски заеми на задгранични жители. Причините са две: висок риск парите да не бъдат върнати и компликации към инспекцията на кредитната история на кредитополучателя. В огромните съветски банки сега няма специфични стратегии за кредитиране на непознати жители. Въпреки това чужденците въпреки всичко могат да аплайват за ипотека със залог придобиваното имущество. В този случай банката получава гаранция, че парите ще бъдат върнати.

От 1 март 2022 година непознатите жители могат да теглят ипотека от съветска банка, единствено в случай че страната, чиито жители са, не е в листата на неприятелските страни на Русия. В този лист, одобрен от държавното управление на Руската федерация, сега попадат 49 страни и за техните жители важи  за осъществяване на финансови интервенции. Например жителите на Съединени американски щати, Канада, Англия, Япония и множеството страни от Европейски Съюз кардинално не могат да получат ипотека в Русия. А жителите на останалите страни (например Бразилия или Индия) могат да аплайват за ипотечен заем в съветска банка.



Донат Сорокин/ТАСС
Документи за приемане на ипотека:Паспорт (включително нотариално заверено копие на съветски език)Миграционна карта с годен период за престояване в РусияДокумент за краткотрайна или непрекъсната регистрация на задграничен жител на територията на Руската федерация или жителствоДокумент, удостоверяващ правото на престояване на непознатия жител в Русия (жителство, позволение за краткотрайно престояване, виза)Справка от Министерство на вътрешните работи, че жителят не е съден на територията на своето поданство
Пълният лист с документите се прецизира при подаването на поръчката в банката.

Руските банки, които отпускат средства на задгранични жители, не са доста. Най-големите са две: „ Сбербанк “ и „ Райфайзенбанк “.

В „ “ претендентите могат да получат ипотечен заем от 300 000 до 100 милиона рубли. При това те би трябвало да са на възраст от 21 до 75 години и трудовият им стаж на актуалната работа да е не по-малък от 3 месеца. Ипотечният заем може да се отпусне за имот или парцел с имот на територията на Москва, Московска област и Санкт Петербург (с изключение на Кронщадския район). В „ Сбербанк “ ни обясниха, че претендентът би трябвало да получава заплатата си в банката.

В „ “ преглеждат претенденти за ипотека от непознати страни на възраст от 21 до 65 години с най-малък трудов стаж минимум 6 месеца и общ трудов стаж не по-малко от 1 година. Има минимална работна заплата, която е нужна за отпущането на заем, – за Москва тя е минимум 20 000 рубли. Максималната сума, която може да бъде отпусната, е 40 милиона рубли.

Лихвата по заемите за чужденци се прецизира при разглеждането на документите и може да е по-висока от тази за жителите на Руската федерация, защото за заемите за чужденци не важат държавните стратегии за поддръжка и другите промоционални предложения. Освен това, с цел да бъдат отпуснати средствата, е необходим гарант (обикновено това е съпругът/съпругата).

Препоръчва се непознатите жители да подават молби за заеми в офисите на банките, а не онлайн – по този начин имат по-големи шансове да попълнят вярно всички документи и да получат позитивен отговор. Отговорът от банката нормално идва до 10-16 работни дни.
Кредити за чужденци от микрофинансови организации


picture alliance/Getty Images

Чуждестранните жители могат да аплайват за заем в микрофинансови организации, защото при тях равнището на инспекция е по-ниско. Но указът за неприятелските страни важи и за тях. При това лихвата там може да е по-висока (1% на ден), а размерът на заема при първо кандидатстване може да е стеснен единствено до 10 000 рубли.

Смята се, че тези организации дават по-лесно заеми, само че работят главно с жители на Руската федерация или страните от Оперативно-наблюдателно дело. Например компанията „ “ обслужва клиенти от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. „ “ пък дава заеми и на жители на Азербайджан, Грузия, Беларус и Молдова.

За да оформите заем, е задоволително да носите паспорта си, позволение за престояване в Руската федерация (миграционна карта/жителство/разрешение за краткотрайно пребиваване) и адресна регистрация (временна или постоянна).

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР