Едва ли ще сгрешим, като посочим Ники Кънчев за най-сигурното

...
Едва ли ще сгрешим, като посочим Ники Кънчев за най-сигурното
Коментари Харесай

Ники Кънчев в откровено интервю за болката от раздялата със Стани богат и за новото му предаване

Едва ли ще сгрешим, като посочим Ники Кънчев за най-сигурното име в Топ 2 на най-разпознаваемите и обичани водещи за последните 30 години. Липсваше ни по малкия екран в последно време, само че ето го огромното му завръщане – през септември с „ Голямото гонене “ по NOVA! По този мотив вижте изявление на Милен Антиохов за знанието като мощ, същинската взаимност, аленото и синьото, финансовата просвета на българите, стартирането на „ децата “, трептенето на крем карамела и освен:

В „ Голямото гонене “ участващите могат да изкарат много пари, само че и да ги изгубят, в случай че бъдат „ хванати “ от преследвачите. В твоя живот случвало ли се е да спечелиш или да загубиш ненадейно доста пари - поради „ помощници “, надлежно „ преследвачи “?

Както в „ Голямото гонене “, по този начин и в живота, всички разновидности са вероятни. Преследвачът е на всеки ъгъл. Нужни са квалифициран разум и самоуверено сърце. Чак някакви огромни пари не съм печелил или губил. Почти нищо в моя живот не ми е падало от небето. Всичките ми пари съм си ги изкарвал аз – с доста работа, фотоси, задължения, водения.

Какви познания могат да защищават от безразсъдно финансово решение?

Ако визираш финансовата просвета на българина, то тя е на доста ниско равнище. Българинът, поради психонатрупвания, за които би трябвало да питаме повече Елин Пелин и Иван Хаджийски, повече икономисва. Не рискува или казано на актуален език – не влага. Нито знае къде, нито по какъв начин. Често чува за „ спекулация ” и скача и той, горкият, само че или е най-после на тази финансова опашка, или го прецакват. Виждал съм в очите на играчите на „ Стани богат ”, че едни 2000-3000 лв. са им повече от задоволителни. Опитвам да ги накарам да рискуват, да продължат играта, само че... баста.

Кой е най-големият комплимент от фен или слушател, който си получавал?

Не натрупвам похвали. Но се оглеждам за тях, хах. И ги виждам в очите на хората по улиците. Аз не заедно съм с защита и прикрит в черен джип. Тези погледи са най-най-най-голямата ми премия. Иначе няма да не помни оценката, която получих от британския продуцент Роб Тейлър, който идваше на инспекция по един път в годината, когато водех „ Стани богат ”: „ Ти си измежду петимата най-хубави водещи на тази игра в света ”.

А какъв комплимент си получавал, който в действителност не е бил никакъв комплимент?

Е, и това го има. Имам доста иронични другари и почитатели, че и саркастични. Чрез възприятието за комизъм и шегата могат да се кажат доста истини. Аз също употребявам този метод.

Мъчно ли ти беше, че „ Стани богат “ отиде в други малките екрани, надлежно с различен водещ – Михаил Билалов? „ Сдобри “ ли се в себе си с това твое „ дете “ или пък малко му се сърдиш?

Естествено не съм „ родил ” аз концепцията за това предаване, само че несъмнено му дадох доста като образование, маниери, жанр и още нещо. Или най-малко по този начин си мисля, тук феновете би трябвало да кажат...

Със сигурност повече от 15 години полагах старания „ Стани богат ” да стане събитие, феномен, да се трансформира в фамилно преживяване и хората у дома да го гледат и дискутират и сами, и с децата си. Българинът се влюби в това предаване. Така че раздялата болеше. Но си споделих: " Карай, животът е придвижване. Въпрос на просветеност е да пуснеш остарялото и да продължиш по нов път. " А това „ дете “ към този момент е пораснало и мога да му пожелая единствено триумф.

В „ Стани богат “ през последните години като че ли прекалено много от началните въпроси са по-скоро шеговити, обикновени, под предходното равнище на предаването. В „ Голямото гонене “ нужните познания на участниците дали ще са по-близо до „ Кой предмет се употребява за палене на огън? “ с три от отговорите от вида на „ изсъхнал суджук “? Или до „ Какво животно е Мусташ, „ боецът “ от Наполеоновата войска, избавил знамето на своя полк при Аустерлиц? “?

Аха, веселя се, че помните Черния пудел, правилен боец на Наполеон. Името му е станало към този момент нарицателно за смелост и е чест да те нарекат „ Мусташ ”! Не е единствено пуделът, през всичките тези години извадихме стотици страхотни въпроси, които вълнуваха обществото, на другия ден хората още ги обсъждаха. В „ Голямото гонене ” огромната разлика със „ Стани богат ” ще е в динамичността. Всичко ще е доста по-бързо. Плюс нещо невиждано до момента в българския ефирен куиз ефир – директна борба на познания сред Играч и Преследвач. Ау, уповавам се на борби, които ще се помнят дълго, като тази край градчето Славков (нищо общо с Батето) край Бърно. Всъщност това е екс-Аустерлиц, където в действителност е имало колосален дуел сред Наполеон и Кутузов. В „ Голямото гонене “ знанията са издигнати в фетиш. Затова този път няма да съм самичък. Ние търсим не просто участници, а огромните мозъци измежду нас. Обществото ни има потребност да ги види. Приемам като своя задача да ги открия и да срещна българските фенове с тях. Преследвачите към този момент са ясни и са доста забавни персони всеки един от тях! Направо са „ А “ тим, Висша лига! Разпознаваеми в цяла България. Мартин Иванов или Черния рицар: победител в „ Минутата “, 18 пъти първенец при Горанов, енциклопедия, „ синя лавина “, създател на първата куиз книга в България за „ Ливърпул “ и мой огромен другар. Любомир Братоев или Мъдреца: пъклен интелигентен, грамотен, хората се влюбиха в него в „ Стани богат “ преди десетина години, немски ученик, провежда набожен туризъм. Пламен Младенов или Професора: един от най-силните куиз играчи в България, мерил сили и на европейско равнище, с доста ползи и греещи очи. И Дамата ни Пика или Миглена Драганова: три пъти победи в „ Последният печели “, не се взима на съществено, само че е доста умна и интелигентна. Нещо значимо: в случай че аз ще повеждам и приказвам, в случай че играчите ще играят за пари, същинският тест обаче ще е за Преследвачите - всяка вечер един от тях ще е подложен на същински изпит. Тяхното добро име ще бъде атакувано всяка вечер. Това са Преследвачите за първия ни сезон, след това ще се взема решение дали ще са те или други нови герои.

Ти си извънредно разпознаваемо лице. Успяваш ли да се контролираш на обществени места – да вземем за пример да не си бъркаш в носа или да не псуваш сочно на стадиона на мач на обичания ти ЦСКА – с цел да „ не бъдеш неприятен образец “?

Напипа един от огромните ми проблеми. Всъщност аз съм като всички останали хора, със своите плюсове и минуси. „ Славата ” ме научи и на отговорност и по тази причина в действителност внимавам с публичното държание.

А случвало ли се е да те объркат с различен прочут човек?

Веднъж Къци Вапцаров ми звъня от гръцката граница да ми благодари, че минал бързо-бързо, поради това че са го объркали с мен. А тия дни отново той пусна свежо постче, че до момента постоянно са го бъркали с Ники Кънчев, само че за първи път с Бате Енчо. Написах изпод, че и мен постоянно ме бъркат с... Ники Кънчев.

Коя полезност би поискал на обществото ни да си пробие път измежду настоящите сега материално благоденствие, популярност, мощ (често и единствено физическа) и власт? Знанието, творчеството, състраданието, друга?

Със сигурност знанието е мощ. Светът през днешния ден може да сложи на тестване безусловно всичко. В морето от обстоятелства и събития доста хора не съумяват да ги слагат в верния подтекст точно заради липса на познание. Основата на знанието е образованието. Не инцидентно е казано от по-мъдрите от нас: Напред, науката е слънце! Другите полезности, които изповядвам, в действителност са състраданието, съпричастността и по-скоро солидарността. Да протегнеш ръка на някой в потребност, даже без да го познаваш, без да си го виждал, е велико възприятие. В последните години много работя в това направление.

Да, ти си извънредно зает и оказващ помощ на заболели деца, деца аутисти – и то не като просто споделяш постове за набиране на средства с приканване за поддръжка. Общуваш с тези фамилии, запознаваш се с проблемите им от близко и съдействаш с доста повече. От какво друго – с изключение на пари – се нуждаят те, по какъв начин може да бъдат подкрепени?

О, да! Тези хора се нуждаят, несъмнено, от средства. „ Шерването ” е копи пейст и не работи тук. Личи си, че си го направил апропо – до момента в който правиш нещо напълно друго. За солидарността би трябвало и персонален образец. Да, срещам се с тези фамилии, тъй като другояче мога да подведа хората. Защитавам доверието им в мен. Иначе тези хора имат потребност от усмивка даже, от поддръжка. Преди 20 дни проведох дружно с Калин Петров от „ Акага ” семейство Владеви от Бургас, на които оказвам помощ поради техния дребен воин Мартен, който е аутист и не може да приказва горкият, а единствено ръмжи, да отидат на Рок феста „ Караагач ” край Китен. Мартен е танцувал цяла вечер с другите деца, кефил се е на „ Остава ” и на другите актьори, поканили са го дори на сцената... Бил е мега благополучен и ухилен цяла вечер! Какво повече можем да желаеме?

Някога идвало ли ти е да направиш необикновена смяна във визията си?

Преди 3 години поради концепцията се подстригах нула номер. Реших да се видя и по този начин. Но... малкия екран обича консервативните неща. Пък и съм от този вид водещи, които не разчитат на руси кичури, а на други качества.

Дъщеря ти Мари-София скоро става на 14 – мирен пубер ли е или към този момент съумява да те изкара отвън нерви с типични тийнейджърски действия?

Не, тя не е типичният тийн. Много е спокойна, само че, несъмнено, се вълнува от момичешки неща, секрети, диалози.

На какво последно те научи?

Тя напоследък ми е персоналното „ Джи Пи ” вкъщи. Много ме успокоява, вижда вероятността, оказва помощ ми да се съсредоточвам.

Догодина ще станат 30 години, откогато работиш в Дарик. Това са жестоко към 29 000 часа водене по радиото. Много обичаш работата в своето радио шоу, само че не се ли е натрупала към този момент рутина, отмалялост, липса на предизвикателство? Какво може да те откаже? Или планираш до последно да водиш в радиото?

„ До финален мирис, до финален вик ” – по този начин ли пееха обичаните ми „ Тангра ”? Хах, ще забележим! Радиото е друга магия, друга бира и друга квас. Въпреки че публицистиката е една и съща.

Кого постоянно си желал, само че още не си съумял да интервюираш в Дарик?

От българските ми музикални герои мога да се потупам по гърдите – всичките са минали през студиото ми. От Лили Иванова и Емил Димитров, и „ Щурците “ до най най най-новите „ идоли ” и „ гласове “. Но има няколко индивида, които бих поканил. Да почовъркам: Боян Папазов поради сюжета на „ Всичко е обич ” и блестящо изразения протест там на дребния човек; Борис Христов поради великата му лирика и най-много поради обичаната ми книга „ Честен кръст ”.

Кога последно в предаване си споделил хумореска, която на момента ти се е сторила сууупер яка, само че след това си осъзнал, че в действителност е глуповата или даже обидна, и си съжалил?

О, да и тук ме хвана! Новите времена донесоха и нови правила за комизъм. Шеги със полов подтекст, други квалификации на породист или различен принцип виждам да ги заобикалям.

За какво би заменил цялата си кариера като публицист и водещ?

Знам ли, какво давате? Каква е офертата ви? Преследвачите в „ Голямото гонене ” постоянно ще изкушават играчите с високи предложения...

Роден си в Червен бряг, голям почитател си на ЦСКА, учил си в Москва, кубчето в логото на Дарик е в алено – този цвят очевидно е маркирал огромна част от живота ти. Има ли нещо в алено обаче, което въобще не е „ твоето “?

По-скоро имам доста сини мои неща. Морето е едно от тях. И небето. Много обичам да ги виждам и двете.

С Калин Врачански и Любо Нейков ще пиете ли някой път дружно по пиво в родния и на трима ви Червен бряг? Или пък към този момент сте го правили?

По-често с Любака, с който сме огромни приятелки. Той е доста моята кръвна група човек. Да не приказваме какъв голям гений е! А и той е роден в едно малко, мъничко градче...

За мачове на ЦСКА хващал ли си басове?

Мдааа, хванах бас, че ще отстраним „ Сейнт Патрикс ”, макар че загубихме първата среща в София. Вярвам в тима си, макар лъкатушенията. Няма по какъв начин без тях. Животът стана комплициран, даже и за футбола. С „ Базел “ първият мач беше велико алено преживяване.

Кое човешко откритие би премахнал?

Със сигурност не бих пипнал половата гражданска война, хах. А съществено: доста се кефя на мейлите. Тези дребни невидими мишчици, които тичат през мрежата от мен към теб, от Хикс към Игрек, е най-най-великото човешко откритие. Чакам обаче и лекарството против рака. Супер незаслужено е да си тръгнеш по този начин от този свят.

Какъв е казусът ти с крем карамела, че не го понасяш? Соц спомените, които подухва ли, трептящите му придвижвания при сервиране ли, или?

Проблемът ми с крем карамела е сериозен, хах! Не се обичаме с този пич и това. Не се открихме някак си. Тия треперливи придвижвания на желето в чашката, мдааа, не се не помнят...

А какъв е десертът, с който, в случай че те почерпим, е гаранция, че ще ти станем симпатични?

С тези умни въпроси от дълго време ми станахте симпатични. Черпя ви с един заключителен „ чейс ”. В The Chase финалното гонене е еманацията на предаването, баш десерта, черешката на тортата.

Нещо, което би желал да споделиш за край?

Подкрепете ме, уважаеми фенове – включете се в „ Голямото гонене “ всяка делнична вечер от 18 часà, от 5 септември по NOVA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР