Едва ли ще има бежански поток от Газа към България.

...
Едва ли ще има бежански поток от Газа към България.
Коментари Харесай

Едва ли ще има бежански поток от Газа към България

Едва ли ще има бежански поток от Газа към България. Това сподели по БНР Радослав Стаменков-ръководител на офиса на Международната организация по миграция в България.

“Пътят от Ивицата Газа до България е извънредно комплициран, доста безценен. Палестинските бежанци се намират в доста сложна обстановка. В идващите три до шест месеца надали ще забележим бежански поток от тези територии. ”, сподели Стаменков.

Според него надали ще се стигне до всеобщо и неконтролируемо напредване на потоци от хора към Европа. Това е по този начин поради затворения граничен пункт сред Газа и Египет, по този начин и поради засиления надзор по външните граници.

Хората са в капан и няма накъде да отидат. Трябва да се търси интернационално решение. Газа е най-гъсто обитаемата територия в света – на към 365 кв. км живеят към 2 милиона души, сподели Стаменков.

Според него към 1 милион палестинци все още са вътрешно разселени в резултат на спора. Те към момента се намират на територията на Газа и прекосяването им към Египет е под въпрос поради затворения граничен пункт.

България е и ще продължи да бъде главно директна страна за мигрантите, счита Радослав Стаменков.

Европа ще продължи да притегля мигранти. Тя извлече поучения от така наречен сирийска миграционна рецесия. За страдание за миграцията се приказва единствено в обстановка на рецесия, разяснява той.

Хуманитарната помощ

Израел няма да блокира филантропичната помощ за линията Газа. Страната няма да разрешава доставката на филантропична помощ за линията Газа. Няма да блокира помощта, идваща за палестинския анклав от Египет. Това обявиха от  канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс.

“В светлината на молбата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, Израел няма да пречи на доставките на филантропична помощ от Египет, до момента в който става дума единствено за храна, вода и медикаменти за цивилното население в южната част на линията Газа ”, се споделя в изказването.

“Израел няма да позволи филантропичната помощ от своя територия за линията Газа, до момента в който не бъдат освободени заложниците ”, взети от “Хамас ”.

онвои с филантропична помощ се насочиха към Рафах, граничния пункт с подложената на израелски обстрел линия Газа, където от дни не влизат помощи.Това оповестяват филантропични служащи, представени от Франс прес.

Стотици камиони са струпани по 40-километровия път сред Eл Ариш и Рафах

“Не ни е казано в какъв брой часа ще преминем ” в линията Газа, само че ни помолиха да тръгнем за Рафах ”, удостовери чиновник на Египетския Червен полумесец, поискал анонимност.

Ситуацията в Газа излиза отвън надзор, обявиха от СЗО.

Това се случва след гърмежа в болница, при който починаха стотици хора.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР