Едва ли някой ще възрази, че кулинарията е истинско изкуство,

...
Едва ли някой ще възрази, че кулинарията е истинско изкуство,
Коментари Харесай

Звездна кухня: Как да си приготвим спагетите от киношедьовъра „Кръстникът“

Едва ли някой ще възрази, че кулинарията е същинско изкуство, напълно равноправно на другите типове творчество. Затова книгите и филмите, които описват за него, са на такава респект измежду българската аудитория.

Най-новото заглавие в каталога на „ Милениум “ съчетава точно тези две изкуства – филмите и готвенето.

„ Звездна кухня – 120 предписания от обичани филми и сериали “ показва десетки паметни предписания, приготвени и изядени на дребния и огромния екран през последния век.

От страниците ѝ ще научите какви са гозбите, поднасяни в двора на Сюлейман Великолепни от „ Златният век “, по какъв начин мафиотите в „ Кръстникът “ подготвят своя сос за спагети, по какъв начин да сварите лучената чорба „ Гурме “ на началник Виктор Баринов от съветския сериал „ Кухня “, с какво си угажда сътрудник Купър от „ Туин Пийкс “, кое ядене пречи на Остап Бендер да се докопа до диамантите в „ Дванайсетте стола “, с какво героят на Харисън Форд разтопява сърцето на Даян Кийтън в комедията „ Сутрешен блок “, какво похапва Кристоф Валц в „ Гадни копилета “, до момента в който изтезава Шошана...

Книгата не просто предлага подробни и налични предписания, само че и връща спомените за някои от най-хубавите подиуми в представяните филми. Така в действителност това четиво се трансформира в същински културен и кулинарен празник за всеки фен на киното и гастрономията. Удоволствието е допълнено от многочислените фотоси и от определените цитати от всяка лента. Подбраните ястия ще ви дадат концепция по какъв начин да разнообразите домашната софра в застудяващите дни, по какъв начин да накарате децата да заобичат зеленчуци и по какъв начин да разсъните апетита и на най-злоядия член на фамилията.

В тази първокласна, напълно цветна книга всеки може да открие ентусиазъм за своето всекидневие и да трансформира досадното домакинско готвене в същинско звездно прекарване. И тъй като любовта към храната е най-сигурният белег за обич към живота, не се колебайте и грабнете „ Звездна кухня “ – с цел да се почувствате като звезда в своята кухня и да изживеете историята на своя най-хубав филм!

А ето и рецептата за спагети от кинокласиката „ Кръстникът “:

Продукти: 500 г свински наденички или кюфтенца, 1 консерва обелени нарязани домати в личен сос, 1 ч. л. доматено пюре, 4 скилидки чесън, 1 междинна гл. лук, зехтин, половин почистена от семките люта чушка, 1 ч. л. риган, настърган пармезан на усет.

Приготвяне: В зехтина се запържват нарязаният на едро лук и чесънът. Отрязваме края на наденичките и изстискваме месото от обвивката на дребни порции. Месото се запържва дружно с лука и чесъна 5-7 минути, до момента в който придобие апетитна златиста коричка, като следим лукът и чесънът да не прегорят. Сега се прибавят доматите с половината от соса им и се намачкват с вилица. Добавят се доматеното пюре, накълцаната люта чушка и риганът. Сосът би трябвало да заври, като се разбърква понякога, по-късно огънят се понижава и готвенето продължава още 15-20 минути. Налива се виното и се вари още 5 минути, а по-късно сосът се подправя с 2 ч. л. захар и сол на усет. Сосът би трябвало да бъде задоволително гъст и хубав на цвят, тъй че, в случай че е належащо, се вари още известно време. Спагетите се сваряват ал денте, съединяват се със соса и се сервират, подправени с черен пипер и посипани с раздробен свеж магданоз, босилек и пармезан.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР