Едва ли не се създаде усещане, че тази формална грешка

...
Едва ли не се създаде усещане, че тази формална грешка
Коментари Харесай

Адвокат Мария Петрова за разменените бебета: ДНК тестовете не са абсолютно решение на казуса

" Едва ли не се сътвори чувство, че тази официална неточност на хартия може да бъде преодоляна относително елементарно, бързо, безболезнено и за ден-два тези деца са де върнат при биологичните си родители.

От правна позиция казусът не е толкоз еднопластов. "

Това разяснява пред в четвъртък по проблема с двете разменени в болница " Шейново "  бебета доктор Мария Петрова, юрист и експерт по здравно право. 

Според нея " тези процедури ще лишават доста повече време, в сравнение с фамилиите, болничното заведение и обществото им се желае ".

" Нещата могат да се усложнят, в случай че едно от фамилиите се опълчи ", предизвести Петрова.

Майката на едно разменените бебета все още изясни, че не е подготвена да даде детето, което отглежда и желае нови ДНК проучвания.

Правното разрешаване на проблема няма да стане просто тъй като някой е инициирал досъдебно произвеждане, изясни още адвокатката.

По думите ѝ отвън моралния аспект, от правна позиция имаме сериозен проблем, тъй като " една такава замяна, една такава неточност може да докара до доста правни последствия ".

По обществени данни имаме две деца с разменени майки, само че би трябвало да се посочи дали тези деца са били припознати, дали майките са в брак и автоматизирано съпрузите са записани като татковци. ДНК тестванията не са безспорното и еднопосочно решение на проблема. Логично е през това време децата да останат в фамилиите, в които са изписани от болничното заведение, счита тя.

" Няма да е в най-хубав интерес на децата те да бъдат дадени в институция. Това ще е спомагателен стрес както за самите бебета, по този начин и за родилките, техните майки. "

Единствено майчиният инстинкт, фактът, че децата са от друг етнос и образно няма аналогия с родителите са били причина да се открие подобен голям пропуск, посочи Мария Петрова, съгласно която е налице " тотална липса на организация и надзор ".

Адвокатката разяснява и въпроса дали засегнатите страни могат да търсят обезщетение.

" Безспорно. Категорично майките, бащите, всички близки до новородените, които търпят неимуществени вреди, могат да търсят гражданска отговорност и да получат обезщетение. Подобни прецеденти са се случвали в международен мащаб, в това число в страни, които претендират да имат положително опазване на здравето. Болница " Шейново " може да бъде осъдена за това, което се е случило ", изясни тя.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР