Едва ли не двукратно по-силни земетресения се очакват на Земята,

...
Едва ли не двукратно по-силни земетресения се очакват на Земята,
Коментари Харесай

Стряскаща прогноза! Мощни земетръси ще люлеят Земята през новата година


Едва ли не двукратно по-силни трусове се чакат на Земята, считано от 2018 година, сочат изводите на геофизика Роджър Белем, който е изследвал статистиката за трусовете с магнитуд над 7 по Рихтер от 1900 година насам. 

Дългогодишните наблюдения сочат, че земетресенията се случват по-често, в случай че скоростта на въртене на Земята към оста ѝ малко се понижава заради вътрешни аргументи. През ХХ в. е имало 5 такива интервала, оповестяват учените. Сеизмолозите имат вяра, че измененията в скоростта на въртене на Земята към оста ѝ могат да провокират интензивна сеизмична интензивност, изключително в гъсто обитаеми тропически райони. Макар че тези съмнения в ротацията са дребни и трансформират дължината на деня с милисекунди, те да повлияят на освобождението на големи количества подземна сила.

„ Връзката сред ротацията на Земята и сеизмичната интензивност е мощна и допуска, че ще има нарастване в броя на мощните трусове идната година “, споделя Белем. В изследването си той прегледал данните за трусове с магнитуд 7 и повече, станали от 1900 година насам. Открил пет интервала, когато е имало доста повече мощни трусове спрямо останалото време. Тогава са станали сред 25 и 30 мощни трусове на година, а в не толкоз интензивните интервали - към 15 огромни. „ Ясно е. Земята ни насочва предизвестие за идни пет години на трусове “, споделя Белем. Откриването на връзката е изключително значимо, тъй като ротацията на Земята стартира следващото си закъснение преди повече от 4 години. „ Изводът е явен. Следващата година би трябвало да забележим доста нарастване на броя на опустошителните трусове. Тази година беше елементарно. Имахме единствено към 6 тежки трусове. Спокойно може да има и 20 в идната 2018 година “. Трудно е да се предвижда къде ще станат тези трусове, макар че съгласно Белем е доста евентуално те да са в региони покрай Екватора. В същото време тропиците са населявани от към 1 милиард души.

В момента от 2014 година Земята е във фаза на закъснение и се следи увеличение на броя на земетресения с магнитуд над 6. Не ни остава доста да чакаме, с цел да забележим дали учените имат право. Последното разрушително земетресение бе на границата на Иран и Ирак – починаха близо 500 души, а хиляди останаха без дом. То бе шестото за годината. В България също се подредиха няколко поредни труса, които разтресоха всички елементи на страната. Повечето бяха с магнитуд към 4, не взеха жертви и не провокираха съществени вреди по жилищата на хората.

Пик
 
 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР