Едва ли може да се очаква, че напрежението в Близкия

...
Едва ли може да се очаква, че напрежението в Близкия
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Едва ли може да се очаква, че напрежението в Близкия Изток ще бъде краткосрочно


Едва ли може да се чака, че напрежението в Близкия Изток ще бъде краткосрочно, макар че аз не бих очаквал огромен боен спор, ангажиращ други страни от района, само че явно напрежението сред Палестина и Израел, в това число и конфликтите, ще продължат. Това съобщи в изявление за предаването " 12+3 " на стратегия " Хоризонт " Любомир Кючуков , шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки (ИИМО):

Политическата обстановка също ще продължи да бъде извънредно тежка. Бих споделил, че главните резултати от признаването от страна на Съединени американски щати на Йерусалим за столица на Израел са: напрежение в Близкия Изток, въпросителни в връзките Европа – Съединени американски щати и самоизолация на Съединени американски щати в интернационален проект. В последна сметка решението, което би следвало да се търси в Близкия Изток, може да бъде само по пътя на договарянията, т.е. с съзнателен и общопризнат ангажимент и от двете страни в спора, че постигнатото съглашение, каквото и да бъде то, ще бъде спазвано. Това е нещо, което в продължение на 70 години не се е случило, само че Европа е задоволително еднопосочна по този въпрос. Израелското решение за преместването на столицата и признаването от Съединени американски щати опонира на резолюциите на всички документи на Съвета за сигурност и на Организация на обединените нации и то по-скоро затруднява воденето на договаряния и на процедура блокира мирния развой там.

Не бих споделил, че признаването от страна на Съединени американски щати на Йерусалим за столица на Израел е стъпка към интернационално водачество от страна на Съединени американски щати, т.е. разкриващо нови благоприятни условия за тяхното ходатайство в този развой, по-скоро е детайл от една очертаваща се самоизолация на Съединени американски щати, добави още Кючуков:

Тук следва да се означи, че това решение на Съединени американски щати сложи в много неуютна позиция даже и сътрудниците и съдружниците на Съединени американски щати в арабския свят. Една Саудитска Арабия, която другояче намира от ден на ден допирни точки за съдействие с Израел за един общ фронт против Иран, не може да си разреши да одобри сходна стъпка. От друга страна това ще радикализира обстановката в Близкия Изток, респективно ще отвори ново поле за деяние и интензивност на Иран, тъй че за мен мъчно би могло да се чака точно това да даде подтик за решаването на казуса.
Цялото изявление с Любомир Кючуков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР