Едва ли може да има коренна промяна във външната политика

...
Едва ли може да има коренна промяна във външната политика
Коментари Харесай

Ал. Сивилов: Едва ли може да има коренна промяна във външната политика на Русия след президентските избори

Едва ли може да има коренна смяна във външната политика на Русия след президентските избори, така като  Москва започна да отстоява своите позиции и да заява ясно направленията, в които счита да развива своите ползи. Те още през 2016 година оповестиха напълно ясно в своята външнополитическа тактика, която беше призната като документ, че оттук насетне ще търсят опция да станат един от центровете на многополюсния свят.
Това сподели за предаването " 12+3 " по " Хоризонт " доцент Александър Сивилов - учител по История на Русия и Съветския съюз. Според него, е било " безусловно неверна преценка от страна на администрацията в Русия " да залага, че Тръмп ще завоюва изборите в Съединени американски щати. В момента липсва изясненост по отношение на бъдещото развиване на двустранните връзки, разяснява той:

" Тази изясненост идва от американските позиции. Първоначално, както знаете, в рамките президентската акция, Тръмп беше с много проруска изразителност, само че, откогато е на поста си, виждаме, че обстановката се трансформира. Той напълно по друг метод дефинира целите си. Това, съгласно мен, потвърждава, че не може да приказваме за " съветска връзка ". Това е прийом който се употребява от огромна част от либералите в Съединени американски щати, с цел да консолидират своите гласоподаватели и да съумеят да се опомнят от провалянето ".

Отношенията сред Европейския съюз и Русия са белязани от случая " Скрипал ", счита Сивилов, съгласно който европейските водачи са застанали зад английската позиция без доказателства в следствието на инцизевна:

" Виждаме по какъв начин Англия, даже и излизаща от Евросъюза, продължава да задава тона на външната политика на Европейски Съюз.  Британското държавно управление черпи много позитивни плодове в тази сфера. Виждате интернационалната поддръжка за Англия, която пораства от ден на ден и, въпреки това, упреците, които бяха ориентирани към Русия от целия западен свят, които консолидираха значително на резултата на Владимир Путин "  

Отношенията сред Русия и Турция  може да бъдат обтегнати поради кюрдските територии в Сирия, счита ученият 

" Турската войска разгласи, че са завладяли Африн. Не е доста ясно къде действително са бойните дейности и какво се случва, само че в Сирия сега огромни ползи имат както Русия, по този начин и Турция. До огромна степен там техните ползи се разминават, тъй като Русия е склонна да си сътрудничи с кюрдите, защото те съставляват една от мощните групи там и са, като цяло, много всемирски ориентирани в разбирането си за обществото. От друга стратна, кюрдите са най-сериозната опасност за съществуването на Турция. От там може да се появи искра за следващ конфликт ".

В момента по-силна потребност от външна поддръжка има Реджеп Ердоган, който към този момент е лишен от поддръжката на Вашингтон, счита Сивилов. В икономическата сфера и в енергетиката Русия и Турция имат извънредно доста общи ползи. Това води и до поддръжка от страна на Русия за част от турските политики на Балканите.  Русия има ползи в основаването на още АЕЦ в Турция 

Китай и Русия за момента наподобяват като стратегически сътрудници, счита ученият. Това обаче е в " кратковременен проект ", тъй като от икономическа позиция рано или късно е евентуално да се сблъскат, защото имат един и същи ареал на ползи в Далечния Изток. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР