Едва ли много хора извън спортните среди си спомнят за

...
Едва ли много хора извън спортните среди си спомнят за
Коментари Харесай

След Ели Пампулова и братовчед на Гълъбин Боевски в схемата на Брендо

Едва ли доста хора отвън спортните среди си спомнят за Елена Пампулова. В края на 80-те и началото на 90-те тя е една от огромните очаквания на българския и международния тенис. Днес е на 49 година, живее и работи в Швейцария. Тези дни името ѝ се свърза с делото против банката “Креди сюис” в Швейцария. По законите в алпийската страна банките може да бъдат съдени. Освен “Креди сюис” са подсъдими още 5 души, двама от които са българи. Това са някогашният треньор по битка Георги Караманлиев и Елена Пампулова.

Според прокуратурата в Швейцария двамата са помагали на Брендо да пере пари от наркотрафик в интервала 2004-2008 година

Разследването стартира преди 12 година, а делото влезе в съда тази седмица. Елена Пампулова е посочена от медиите в Швейцария единствено с букви, тъй като законите там не разрешават оповестяването на имена преди дефинитивна присъда.

Накратко историята е следната: Елена Пампулова работи в “Креди сюис” след края на спортната си кариера. Постепенно се издига до позиция, на която дава отговор за връзки с клиенти от Източна Европа поради контактите си със спортните среди. Точно такива са някогашният герой и треньор Георги Караманлиев, който също живее и работи в Швейцария, и съгражданинът му Евелин Банев-Брендо, също някогашен играч в силовия спорт. Според обвиняването Елена Пампулова-Бергоми (това е семейството на втория ѝ съпруг) е приемала парите от близки на Брендо в брой, по-късно те са прехвърляни на офшорни сдружения или с тях са купувани скъпи парцели в Швейцария и по света. Става дума за 140 милиона швейцарски франка.

Проблемите за някогашната олимпийска състезателка Елена Бергоми стартират през април 2009 година Тогава тече интернационално следствие за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа с главно настоящо лице Евелин Банев-Брендо.

В дрешник на Пампулова в офиса на банката са открити документи на офшорно сдружение, което е подало пари. То е на Матей Боев. Боев е един от наказаните по делото в Италия, известно като “Кокаинови крале”. Братовчед е на олимпийския първенец по щанги Гълъбин Боевски, който беше хванат в Бразилия с 9 кг кокаин в куфара през 2011 година Матей Боев е посочен от прокуратурата в Италия като дясна ръка на Брендо в наркотрафика. Той към този момент излежа присъдата си и след трансфер в България беше освободен предварително преди 2 година За разлика от водача на организацията Брендо, който съумя да избяга и се търси от 3 страни по присъди за общо 36 година затвор.

Тогава през 2009 година Елена Пампулова е показала, че сдружението на Матей Боев е от орбитата на Евелин Банев. По това време Елена е на 36 година и преди малко е родила сина си Алекс от втория си брачен партньор.

През всички години на следствие банката пази Елена Пампулова, макар че от дълго време не работи за тях. Според показанията на дамата от тази седмица тя е изпълнявала нареждания на управлението. Има проблеми със здравето поради нервите около сагата с парите на Брендо.

Пачките са носени на Елена от доближени на Банев, измежду които са другият обвинен - Георги Караманлиев, и Константин Дишлиев. Той е зет на Евелин Банев. Беше погубен през 2005 година в центъра на София - единствено няколко месеца откакто парите от наркотрафик стартират да влизат в “Креди сюис” посредством Пампулова. Според показанията ѝ пред съда тогава тя е изпратена в България, с цел да ревизира бизнеса на жертвата, и не са открити нередности.



Сега Елена Пампулова има лична финансова къща, само че следствието поради парите на Брендо хвърля леке върху бизнес кариерата ѝ. За разлика от спортната. Пампулова е тенисистката, която прави втори огромен пробив в женския тенис след сестрите Малееви с купа от веригата на WTA.

От 2014 година към този клуб се причисли и Цветана Пиронкова с успеха си в Сидни.

Само след няколко месеца представителката на втората по популярност тенис фамилия в България ще чества 50-годишен празник. И ще посрещне рождения си ден на 17 май като бизнес дама в Швейцария, където живее от години.

Играещите тенис в столичния клуб “Левски” и хората, които ходеха по държавните шампионати, помнят Елена като тенисистка в България.

Дължи избора си на кариера на майка си Любка Радкова - някогашна национална състезателка и дългогодишна треньорка, която също е в Швейцария. Бащата Емилиян Пампулов е един от четиримата братя, които играят тенис. Не съумява като Божидар и Матей Пампулови и откакто е решил, че не може да направи кариера в спорта, избира да се занимава с бизнес. В последно време живее и работи в Германия.

Елена постоянно е била свързвана с най-известните представители на фамилия Пампулови. Братята Божидар и Матей от дълго време са записали със златни букви имената си в историята на българския тенис.

Визитката на Пампулова като тенисистка не е толкоз впечатляваща като тези на Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, само че евентуално всеки би се гордял с сходни триумфи.

Елена е професионалистка от 1988 година, а най-хубавото ѝ класиране в международната класация поединично е №62 от 9 септември 1996 година Титлата, за която стана дума нагоре, бе извоювана в Сурабая (Индонезия) през 1994 година

Ето какво показа за този триумф Елена в изявление за списание “Тенис клуб” през юни 2005 година

“Много е необичайно, тъй като преди шампионатите в Джакарта и Сурабая през 1994 година имах извънредно неприятен сезон. Тренирах крепко, само че резултатите не идваха. Спомням си, че преди да отпътува за Индонезия, аз плаках, което ми се случва доста рядко, откогато пораснах. Казах си: “Няма смисъл да вървя там, в ужасна форма съм!”. Дори брачният партньор ми Аксел Вагнер (вече мъртвец, бел. а.), когато ме изпращаше на летището, беше заинтригуван от обезверението ми. И може би тъкмо това ми оказа помощ, тъй като отпътувах без безусловно никакви упования за класиране. Първо завоювах шампионата на ITF в Джакарта (50 000 USD), а незабавно по-късно отидох на надпреварата на WTA в Сурабая с 2 пъти по-голям награден фонд. Условията бяха доста тежки – горещина и висока мокрота, само че аз устоях и завоювах. На финала бих Аи Сугияма, която се отхвърли, откакто взех втория сет с 6:0.”

Пампулова има купи от шампионати в календара на интернационалната федерация (общо са 13), само че по-сериозните триумфи са на двойки - 3 трофеи и 5 финала в шампионати на WTA от общо 11. На 23 септември 1996 година стигна до №38 в класацията при двойките. В тази дисциплинираност тя постоянно играеше в шампионатите от “Големият шлем”.

Вероятно също малко хора ще си спомнят, че Пампулова
взе участие на олимпиадата в Барселона през 1992 година (другите са Мануела и Катерина). Тя бе и член на националния тим на България за международното “Фед къп” сред 1988 и 1992 година

Подобно на доста български тенисисти Елена избра да живее в Германия, откакто се омъжи за Аксел Вагнер. Двамата се бяха открили във Вайден, а Пампулова-Вагнер влезе в националния тим на страната, като стигна до европейската купа и до мачове за “Фед къп” с немския отбор. Една година бе и член на Съвета на играчите към Женската тенис асоциация.

В Германия Пампулова направи доста сполучлива кариера и на клубно ниво, като стана шампионка с “Хайделберг”.

Много тежък миг за нашата сънародничка бе гибелта на нейния брачен партньор. След като болката от загубата мина, Елена не се отхвърли да търси нови цели в живота си. На 8 юли 2006 година се омъжи още веднъж - този път за дългогодишния си другар Кристиян Бергоми.

На церемонията в Лугано участваха към 130 посетители, измежду които бяха родителите на Елена и сестра ѝ Ани. Църковният брак бе подписан в катедралата “Рива Сан Витале”, а церемонията бе смесена - и с православен духовник, по гледище на Елена.

С банкера от италианоговорещата част на Швейцария живеят в страната на часовниците, като в последните години са в Цюрих.

В началото на 2008 година се роди синът им Алекс. Генът на майката очевидно си споделя думата, тъй като младежът към този момент е измежду най-обещаващите юноши на Швейцария и притегли вниманието на локалната федерация.

Преди 2 години гордата Елена показваше на другари материали в списанието на Swiss Tennis за триумфите на Алекс, който влезе в топ 3 на националната класация до 12 година и в националния тим за европейската купа в тази възрастова група.

След установяването си в Швейцария Елена (вече Бергоми) работи няколко години в банка “Креди Сюис”, само че след началото на следствието за пране на пари, обвързвано с Брендо, смени компанията и бе ръководещ управител и съветник в Aquila Wealth Coordinators AG. После зае съвсем същия пост в M&E Premium Consulting.

На Елена и нейния татко се дължеше семейството на България на най-големия шампионат по тенис за деца в света.

Champions Bowl е верига от национални надпревари във възрастовите групи от 9 до 16 година, като първенците вземат участие във финалите в Умаг (Хърв). Фирмата на Елена има правата за България и Швейцария, а за първото издание през 2018 година тя избра клуб “Левски”, тъй като е израснала там и искаше мачовете да са на място, с което по някакъв метод е обвързвана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР