Едва ли има род в Априлци, който да не е

...
Едва ли има род в Априлци, който да не е
Коментари Харесай

Румен Радев: Едва ли има род в Априлци, който да не е дал кървав дан за българската свобода

Едва ли има жанр в Априлци, който да не е дал кървясъл дан за българската независимост .

Това сподели президентът Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от Априлското въстание.

Той напомни, че пламъкът на Априлското въстание ще продължи да озарява пътя на България, до момента в който пазим чист загатна за него .

Непокорните балканджии запазиха през вековете родното си огнище като цитадела на българския дух. Оттук минаха и стъпките на дякон Левски , който със словото си претвори своята религия в българската независимост във всенародна идея.

Поели знамето от Левски , апостолите от 1876 година разпалиха пламъка на революцията, с цел да трансфорат Ново село, Батошево, Кръвеник и района в най-големия център на въстанието в Северна България, уточни президентът.

Румен Радев не пропусна да означи, че след Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а костници .

Това е въстанието на осъзнатата всеотдайност в името на свободата , уточни президентът.

Обречен протест на селяни, даскали, занаятчии и попове. На лудите глави, дръзнали да провъзгласят Новоселската република. Макар и оживяла единствено 9 дни, тя се трансформира в непреходно ентусиазъм на нова България, означи Румен Радев.
 Априлци отбелязва Новоселското въстание, част от Априлската епопея
Априлци отбелязва Новоселското въстание, част от Априлската епопея

Президентът Румен Радев ще произнесе слово

Една къса записка, записана в тези дни в църковен псалтир, събира цялата ера на невиждано страдалчество и на нечувана смелост : " Да се знае какво се случи в лето 1876-о, по кое време се потъпка и изгори Ново село за националност ".

Затова в своята голгота Априлци без съмнение се изправи до Батак.

Днес отдаваме респект към тези, които откриха сили и блян за бъдещето на България, да продават своя парцел и да се въоръжават, тъй като за тях нямаше по-ценно от свободата .
 Копривщица празнува 147 години от Априлското въстание
Копривщица празнува 147 години от Априлското въстание

Във възрожденския град се организира обичайна възстановка на събитията

Нека през днешния ден склоним глави пред подвига на апостолите от 1876-а, на знайните и незнайни мъже, дами и деца, положили живота си за възкресението на България, които ни демонстрираха, че родолюбието не е грях , а избор на достойните. Че българската независимост от нас зависи, не пропусна да означи президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР