Едва ли има по-универсален страх от този от неизвестното. Възможно

...
Едва ли има по-универсален страх от този от неизвестното. Възможно
Коментари Харесай

Какво да очакваме от хорър трилъра “Торбалан по Стивън Кинг

Едва ли има по-универсален боязън от този от незнайното. Възможно ли е в действителност злокобно свръхестествено творение да се крие в къщата ни, или въображението ни си прави неприятна смешка с нас? Ако би трябвало да подходим разумно, ще си напомним, че когато има нещо плашещо и неразбираемо, мозъкът се старае да запълни празнините, като основава страховита действителност, която съществува единствено в главите ни. Какво става обаче, в случай че Торбалан - " чудовището под леглото ", с което са ни плашили като дребни, се окаже не плод на страха и въображението ни, а същинско страшилище...

Това най-вероятно е въпросът, предизвикал основаването на кино лентата " Торбалан ". Той е основан на " Вампирът " - къс роман на известния като Краля на ужаса Стивън Кинг, в който чудовището е много по-различно от това, което бихме си показали. То е страховито, злокобно, ненаситно гладно и ловко се крие в сенките, откъдето дебне жертвите си. А в тази история застрашени са освен децата. Торбалан в действителност убива цели фамилии и се храни със страданието им. И колкото повече е то, толкоз по-добре.

Още с първия си филмов откъс филмът ни открехна към страховитата си напрегната атмосфера, сподели ни лицата на основните герои и леко повдигна завесата към същността на злокобното творение. " Торбалан " обаче се оказва по-интригуващ от просто хорър трилър, който ни кара да тръпнем в очакване от кое място и по кое време ще изскочи съществото. Филмът споделя и трагична история, която преглежда тематиката за разрушителната мощ на загубата и скръбта и има силата да отключи състраданието у фена.
 Снимка 620673

" Торбалан ", който ни провокира с неумолимото си напрежение, мрак и драма, е дело на режисьора Роб Савидж, сценаристите Скот Бек, Брайън Уудс и Марк Хейман и Шон Леви, продуцент на Stranger Things.

Те ни срещат със фамилията на Уил Харпър (Крис Месина) - психотерапевт, който обаче не се оправя добре с превъзмогването на личната си болежка след гибелта на брачната половинка си. Разтърсени от трагичния случай са и двете му дъщери - 16-годишната Сейди (Софи Тачър) и по-малката ѝ сестра Сойър (Вивиан Лира Блеър), които не получават огромна поддръжка и схващане от татко си.
 Снимка 620680

Съвсем ненадейно един ден на прага на къщата им се появява обезверен пациент на име Лестър Билингс (Дейвид Дастмалчиан), който споделя истории за загадъчната гибел на трите му деца. Напълно оглупял от боязън и болежка, той се самоубива. Не след дълго и двете сестри се убеждават, че злото създание е същинско и точно то е умъртвило децата. И, несъмнено, незабавно се втурват да го победят преди то първо да се добере до тях.
 Снимка 620682

В началото филмът фактически е по-драматичен, в сравнение с заплашителен, само че последователно тематиката за скръбта и болката на фамилията отстъпва място на зрелищната борба на живот и гибел. " Торбалан " не ни кара да подскачаме от боязън, а по-скоро ни държи приковани към седалките, присвили очи към всяка сянка на екрана, от която подозираме, че дебне чудовището.
 Снимка 620675

Хепиендът в тази история не е обезпечен. Но не и неосъществим. Нищо чудно обаче да си тръгнем от киносалона с увещание да сме по-грижовни към околните си и с тръпка, която да ни накара да се зачудим дали пък довечера няма да сънуваме кошмари.

" Торбалан " е по кината от 2 юни
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР