Едва ли има по-подходящ човек от Илиан Василев, на чието

...
Едва ли има по-подходящ човек от Илиан Василев, на чието
Коментари Харесай

Илиан Василев: Картаген трябва да бъде разрушен, Русия ще се разпадне! Путин не й остави шанс

Едва ли има по-подходящ човек от Илиан Василев, на чието мнение и експертиза да се доверим, откакто сутринта Владимир Путин разгласи частична готовност в Русия и евентуално по този метод отвори дефинитивно кутията на Пандора. Василев е някогашен дипломат на България в Москва, движимост ценител на съветския нрав и прецизен анализатор, чиито думи и догатки почтено се сбъдват.

ЕТО КАКВО НАПИСА ИЛИАН ВАСИЛЕВ:

Следва по-детайлен разбор на обстановката след оповестената частична готовност от Путин, само че няколко значими извода и рекомендации.

На първо място - въпросите на войната и мира, колкото и да ни се желае, ще заемат челното място в предизборната акция. Путин реши да заложи ориста на Русия на карта или по-точно да заложи Русия, с цел да се избави. След вчерашното му решение няма място за междинно състояние - Картаген би трябвало да бъде опустошен, Русия ще се разпадне. Просто Путин не и остави никакъв късмет да премине в режим на следвоенно контролиране в повсеместен тип. Това е неминуем извод откакто заплашва намерено с нуклеарен удар, в случай че бъдат атакувани завоюваните елементи от украинска територия, с което просто прегазва интернационалното право и системата, която подсигурява мира и сигурността в Европа и света.

Това не значи, че украинската войска ще спре контраофанзивата си. Но прибягването до нуклеарния шантаж е стъпка към световен боен спор. Защото е ясно, че Путин губи войната и Украйна няма да спре. Заплахата от приложимост на нуклеарно оръжие още не значи, че той ще го употребява. Защото последствията са съдбовни - ето за какво английски и американски кораби към този момент са сложени в положение на нараснала бойна подготвеност, с плаващи лечебни заведения и специфични кораби за обработка и предпазване на починали. Има групировки в Средиземно море и те ще пазят Украйна и цяла Източна Европа. У нас има сили, в това число тези към Радев и Борисов, които избират да се договарят с Путин, а не да изпълнят съюзническите си отговорности.

От наша позиция е голям исторически малшанс за България, че тъкмо в този миг на световен разлом отпред на страната е служебно държавно управление и Румен Радев е президент. Управленските и идеологическите им ограничавания допускат, че решенията и държанието им няма да бъдат на на нивото на провокациите.

Защото войната доближава и на този стадий наподобява непредотвратима, а тяхната единствена реакция е снишаването, което е другото лице на страха и неувереността.

От тази заран Путин, обявявайки мобилизацията и заплашвайки с нуклеарен удар в Украйна, за територии, които не са негови по интернационалното право, разгласи война на НАТО, т.е. на нас, и който не го е схванал, ще страда доста и дълго.

Изборът на 2 октомври слага преди всички други проблеми, които имаме, въпросите на войната и мира и самоопределянето ни в границите на бинарния избор - с Русия или с НАТО и Европейски Съюз. И това би трябвало да бъде отразено в последните 10 дни на акцията, с цел да бъде ясно на българския гласоподавател, че когато избира сред скачените съдове Борисов, Движение за права и свободи, Възраждане, Има Такъв Народ, Български напредък и Възраждане, от една страна и Политическа партия и Демократична България от друга, избира сред Путинова Русия и Европа, сред мира и войната. Изборът е сред политици, подготвени да клекнат пред Путин, като в процеса пожертват всичко, с цел да запазят връзка с царска Русия и тези, които са подготвени да отстояват Съединението, Независимостта, европейското начало в развиването ни. В този смисъл измежду претендентите за власт има и евентуални предатели и родолюбците - звучи като факсимиле, само че замислете се - това са същите послания, които ни изпращат от вековете и Левски, и Ботев и Вазов, Захари Стоянов, Княза, Стамболов, Раковски, въобще всички, които слагаме на пиедестала на родната ни история. Колко ог днешните политици, които аплайват за вашето доверие са подготвени да защитят България с оръжие в границите на общо изпитание на НАТО и Европейски Съюз.

Тук е Рубиконът, туй е пробата.

Изборът е сред оцеляване посредством снишаване и оцеляване с достолепие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР