Едва ли има по-метеоритен растеж на футболист в Европа този

...
Едва ли има по-метеоритен растеж на футболист в Европа този
Коментари Харесай

Интервюто с Жоао Фелиш: Испанският футбол ме влече повече от английския

Едва ли има по-метеоритен напредък на футболист в Европа този сезон от този на Жоао Фелиш. След идването на Бруну Лаже от филиала в А-отбора на Бенфика на 4 януари т.г. младежът изригна с изумителни голове, асистенции и финтове. Бляскавата му техника и тактическият му нюх са акомпанирани от здрава душeвност и спортен дух, които ще го изстрелят към международния връх. Вече даже игра един до друг с идола на Португалия Кристиано Роналдо в националния тим.

- Как определяте себе си като футболист?

- Умен. Обичам да имам топката и да въвеждам голове. Като всички футболисти де.

- А като персона?

- Леко свенлив, когато не съм изключително убеден, само че когато натрупам самочувствие, съм доста занимателен и огромен шегобиец.

- Гледате ли доста футбол у дома?

- Да, доста и от всичко: Шампионската лига, Ла Лига, Премиър Лийг.

- Носите №79. Защо? Кой бихте си избрал?

- Нося го по случайност, защото по-младите нямаме опция да си избираме номерата. Моят обичан е №10.



- Как понасяте славата? Промени ли се доста животът Ви, откакто станахте сензацията на португалския футбол?

- В началото беше мъчно, само че с минаването на времето и благодарение на избрани хора съумях да понеса славата по-добре. Сега доста повече ме стопират по улицата.

- А усещате ли към този момент и напрежението?

- Не стрес, а чувството за отговорност от това да ме считат за образец и от потребността да се оправям допустимо най-добре, с цел да продължат да гледат на мен по този метод.

- Сравняват Ви с Руи Коща поради физиката. Има ли сходства и в играта?

- Не си припомням доста от неговата игра, само че гледах клипове и се оприличавам с него.

- Кой е идолът Ви на Вашия пост?

- Кака. И Руи Коща от португалските футболисти.



- За доста малко време подобрихте няколко исторически върха за Бенфика: най-млад дебютант за филиала (16 г.), най-млад създател на гол против Спортинг в дерби (18 г.), най-млад създател на гол на „ Ещадиу да Луж” (18 г.) и най-млад създател на два гола в мач (19 г.). Не се ли развива всичко някак прекомерно бързо?

- Да, от време на време това е и моето чувство. Особено в последните няколко месеца всичко протече като на един мирис и нямах време да се спра и да осмисля какво ми се случва. Нещо става, само че незабавно идва нов мач и съвсем не помня за това станалото.

- Беше ли особено възприятието да вкарате гол на Порто, откакто си тръгнахте от там на 15 години заради неналичието на шансове за игра?

- Да, мъчно е да се изясни какво почувствах. Търсех този миг и той бе доста специфичен за мен и моите родители. Не това обаче е най-специалният ми гол досега. Да, беше значим, тъй като и мачът беше значим, само че е имало и ще има и други значими голове.

- Кое се промени, с цел да може Бенфика единствено за девет кръга да заличи преднината от 7 точки на Порто, да излезе отпред в Суперлигата и най-после да победи с шампионската купа?

- Беше мъчно. Може би в някои стадии на сезона си мислехме, че това е съвсем невероятно, само че малко по малко натрупахме точките и успяхме да се задържим на първото място.



- През януари имаше треньорска промяна: потегли си Руи Виториа и пристигна Бруну Лаже. Там ли е ключът към триумфа за тази нова Бенфика?

- Да, това беше значимо за нас. Лаже ни донесе друга мотивация и други хрумвания за играта, защото предходните към този момент не ни носеха резултати по аргументи, които са неразбираеми за нас.

- Очаквахте ли да Ви разгласят за Играч на януари в лигата?

- Узнах го, до момента в който пътувахме за посещение против Галатасарай в Лига Европа, и първом си помислих, че са ме избрали за Млад състезател на януари. После ми споделиха, че решението е изобщо за лигата и бях налегнат от екстаз.

- Играл сте като крило, централен нападател и втори нападател в 1-4-4-2. На кой пост се чувствате най-уютно?

- Като втори нападател, зад тила на централния.

- Напоследък не участвате толкоз в градежа на играта, при все това сте доста техничен, а сте повече голаджия. Това го желаеха от Вас или се получи по натурален път?

- По натурален път. Преди играех малко по-назад, а в този момент съм по-напред и нямам такива отговорности в основаването на офанзивите. В началото ми беше леко необичайно да мина към игра в наказателното поле, само че с времето става все по-лесно. Както се случва постоянно, когато пристигна смяна, би трябвало да се приспособиш.

- Търсят ли Ви повече в този момент Вашите съотборници? Усещате ли тежестта от отговорността?

- Да, тъй като колкото повече и по-добри неща вършим на терена, толкоз повече се желае от нас. Не можем да вършим отличен мач, а по-късно слаб – би трябвало да поддържаме неизменност.

- Колко поле за развиване има още Жоао Фелиш?

- Още съм доста млад. На 10 години съм и има доста какво да усъвършенствам, изключително във физическо отношение.



- Срещу Порто отпразнувахте гола си като Килиан Мбапе, плъзгайки се по терена със скръстени ръце. Възхищавате ли му се?

- Харесва ми Мбапе като състезател и ми харесва и това му отпразнуване на гол. Мислех, че това е най-хубавият миг да го направя. Към този миг той ми е любимецът измежду нападателите.

- Какво си мислите, когато виждате името си паралелно до тези, които най-често се загатват като изригващи гении в европейския футбол: Джейдън Санчо, Винисиус Жуниор, Матейс Де Лихт, Фил Фоудън?

- Харесва ми, тъй като това значи, че хората наблюдават нашата работа. Да продължа да участвам в тези описи е още една причина да продължа да се трудя старателно и непрекъснато.

- Коя е тайната за това Бенфика да има една от най-производителните школи в Европа?

- Имаме отлична академия и супердобра инфраструктура там. Президентът на клуба обезпечава оптимални условия за развиването на школата и в бъдеще в тима ще има даже още повече лични фрагменти.

- Вече сте и португалски национал при мъжете и играете за Лигата на нациите, а не на международното състезание за младежи до-20 в Полша. Мъчно ли Ви е, че не можете да помагате на наборите си?

- Да, само че повече се веселя да играя в Лигата на нациите, тъй като въпреки всичко това е първият тим. Нямам проблем обаче да играя на всяко едно равнище за Португалия.



- Вече играете един до друг с Кристиано Роналдо…

- Много, но доста съм благополучен от това.

- Познавате ли го? Как бихте го определил?

- Не, не го познавам изключително, само че е явно, че поставя голям труд, по тази причина е и образец за всички. Целият свят знае историята му и компликациите, през които е минал, с цел да стигне дотук. Вече доста години е един от най-хубавите футболисти в света и ще продължи да е подобен още дълго време. Реал Мадрид доста усеща неналичието му.

- Какво е Вашето бъдеще в кратковременен проект? Виждате ли се подготвен да извършите скок към някой европейски исполин?

- Към момента мисля единствено за Бенфика и, изключително в този момент, за националния тим. Нямам доста време да мисля за по-напред във времето.

- Какво обаче си мислите, когато ви свързват с клубове като Мадрид, Барселона, Манчестър Сити, Ювентус и Манчестър Юнайтед?

- Моята фантазия постоянно е била да играя в огромните тимове и огромните надпревари, само че както към този момент ви споделих, сега съм доста благополучен и в Бенфика, който също е гранд в Европа.

- А какво смятате при мисълта, че тези клубове са подготвени да платят неустойката от 120 млн. евро за анулиране на контракта Ви? Не са ли това нереални числа?

- Може би да, само че аз не запознат съм пазари и стойности. Това са тематики за сътрудниците и президентите. Аз се лимитирам единствено в това да играя.

- Кой футбол повече Ви влече – испанският или британският?

- Испанският.



- Вълнувате ли се от мисълта, че Ви наблюдават Мадрид и Барса?

- Още не съм имал време да мисля за това, пък и нещата всекидневно се случват естествено и когато минимум ги чакаме.

- А към кого от двата гранда изпитвате повече благосклонност?

- Това са два от най-хубавите тимове на света, които проследявам от дребен. За момента обаче желая да съм тук, доста съм благополучен в Бенфика.

- Едер Милитао, който игра против Вас с екипа на Порто, в този момент ще укрепи „ лос бланкос”. Какъв състезател е той?

- Много добър централен бранител, освен това към този момент играл за Бразилия. Бърз, техничен, интелигентен, постоянно на точното място. Той е един от тези играчи, против които ти е прелестно да се изправиш, тъй като това значи, че сме част от най-хубавите тимове.
Карлос Карпио, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР