Едва ли има по-добър начин да отбележим годишнината от подписването

...
Едва ли има по-добър начин да отбележим годишнината от подписването
Коментари Харесай

Финландия подписа с НАТО на рождения й ден. В Москва видяха заплаха и разваляне на отношенията

Едва ли има по-добър метод да отбележим годишнината от подписването на Вашингтонския контракт от приемането на нова страна в пакта, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той означи, Украйна ще бъде съществена тематика на започващата през днешния ден двудневна среща на външните министри от алианса в Брюксел. Русия и Китай от ден на ден се сближават, а това значи да бъдем все по-единни в НАТО и с нашите сътрудници по света, добави той.

Северноатлантическият алианс е конструкция, враждебна на Русия, заради което присъединението на нови страни към него ще се отрази на двустранните връзки на Русия с тези страни, съобщи в това време представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Разбира се, това (разширяването на НАТО) не може да не се отрази на характера на двустранните връзки с тези страни, които стават нови членове на алианса. Алиансът въпреки всичко е недружелюбна конструкция и в доста връзки е неприятелски на Русия ", съобщи представителят на Кремъл.

В същото време той акцентира, че обстановката с Украйна, чието вероятно участие в НАТО е недопустимо за Русия, е " доста друга от тази с Финландия ", която в този момент става член на алианса. " Затова тук надали има някакво съпоставяне ", акцентира Песков.

Той добави, че Москва " деликатно ще следи какво ще става във Финландия, по какъв начин Северноатлантическият алианс ще употребява територията на Финландия с оглед разполагането там на оръжия, системи, инфраструктура, които [ще] бъдат покрай нашите граници и евентуално ще ни заплашват. В взаимозависимост от това ще бъдат подхванати ограничения. "

В същото време съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че присъединението на Финландия към НАТО и дейностите от страна на алианса за повишение на бойната му подготвеност усилват риска от спор, съобщи Ройтерс.

" НАТО възприе комплекс ограничения за повишение на бойната подготвеност на обединените въоръжени сили и ускорява учебно-бойната и разследващата активност край границите на Русия и Беларус. В близко бъдеще следва и Финландия да стане член на алианса ", сподели той на заседание с висшия команден състав на съветските въоръжени сили.

По думите му това основава забележителен риск от разширение на спора в Украйна, само че няма да повлияе на специфичната военна интервенция, показва ТАСС.

Шойгу упрекна НАТО в антируски курс, който съгласно него все по-усилено се следва от алианса, и в тази връзка той означи, че Западът усилва военната помощ за Украйна във тип на бронирана техника и друго въоръжение и обмисля " опцията да даде на Киев оперативно-тактически ракети ATACMS с обхват до 300 км ".

На съвещанието с генералите министърът засегна и въпроса за военното съдействие с Беларус. Той заяви, че въоръжените сили на Минск към този момент разполагат с изтребители, способни да носят нуклеарни бойни глави, и че Русия е предоставила на Беларус ракетни комплекси " Искандер ", които също могат да изстрелват както стандартни ракети, по този начин и такива с нуклеарни бойни глави.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР