Едва ли има някой у нас, който да не е

...
Едва ли има някой у нас, който да не е
Коментари Харесай

Кралските бебета на Великобритания: история и традиции

Едва ли има някой у нас, който да не е наясно с най-обсъжданото събитие във Англия този месец. Не, не е Брекзит. А раждането на първото бебе на принц Хари и Меган Маркъл – Арчи Харисън Моунтбатън-Уиндзор. И в случай че в България на това се гледа като на следващото светско събитие зад граница, то не по този начин стоят нещата в родината на Арчи.

Там той е продължение на една традиция с национално значение. Независимо дали са директни наследници на престола или не, кралските бебета са обхванати в богата поредност от традиции. Тези традиции обаче, през днешния ден наподобяват по напълно друг метод, в сравнение с да вземем за пример при раждането на прабабата на Арчи, кралица Елизабет II.

Ето по какъв начин еволюира традицията съпровождала раждането на бебета в кралския двор на Англия през вековете.

През по-голямата част от историята на Англия, новородените кралски особи се появяват на бял свят вкъщи си, т.е. в замък или резиденция.

 618x636

Кралица Виктория е родена в трапезарията на двореца Кенсингтън през 1819 година, защото стълбището, свързващо тази стая с кухнята е било доста комфортно за достъп до санитарните материали, да вземем за пример гореща вода. Сестрата на кралица Елизабет II, принцеса Маргарет нарушава традицията и става първото кралско бебе, родено в Шотландия от 1600 година. Тя е родена в замъка Гламис през 1930 година Кралица Елизабет пък е родена през 1926 година в дома на баба си и дядо си по майчина линия, херцогът и херцогинята на Стратмор. Принц Чарлз е роден в Бъкингамския замък през 1948 година Неговият наследник, принц Уилям е първият директен правоприемник на трона, роден в болница. Две години по-късно брат му Хари също е роден в болница. Традицията се продължава и от съпругите на Уилям и Хари, които родиха децата си в лечебни заведения.

 Royal Family

Независимо от местоположението, подготовката за раждането в предишното е започвала много преди самото събитие. Още от времето на Тюдорите, майката е освобождавана от всевъзможни обществени задължения в седмиците преди раждането. Причината за това е била да й се спестят наложителните за обществени проявления облекла, които са причинявали огромни неудобства. Според историците, месец преди раждането дамите са се откъсвали от света към тях. Бабата на Хенри VII да вземем за пример, Маргарет Бофорт желала стаята, в която ще роди, да бъде непокътнато място единствено за дами, осветявана единствено от свещи, единствено с един прозорец, а стените да са покрити с гоблени показващи щастливи подиуми. Първото дете, родено под този режим, е по-големият брат на Хенри VIII, Артър Тюдор.

Няколко века по-рано стаята на родилката е била територия единствено за дами. След XVII век обаче, акушерките са започвали да работят взаимно с доктори. През XVIII век даже има промяна. Трудът на докторите съвсем напълно измества този на акушерките. Иронията е там, че в един миг става рисково кралска персона да ражда. Това е по този начин тъй като лекарите от това време не са по-компетентни в израждането на бебета от акушерките. Точно противоположното – даже да могат да оперират, нищо не може да размени напъните на акушерките. Въпреки това се счита за „ недопустимо “ от обществена позиция, елементарна акушерка да асистира по време на раждане. Затова се избират доктори, които са по-високо в обществената стълбица. През 1817 година обаче, братовчедката на кралица Виктория, принцеса Шарлот умира откакто ражда мъртво дете. Лекарят тогава отхвърля да употребява форцепс по време на раждането и това е съдбовно за родилката, която умира часове след раждането.

Кралица Виктория обаче вкарва една значима смяна. Когато ражда (през 1850 г.) осмото от деветте си деца, принц Леополд, тя подрежда на лекаря си Джон Сноу да употребява хлороформ за анестезия. По това време към момента е признато, че дамата би трябвало да страда по време на раждане, както е писано в Библията. Резултатът след решението на кралица Виктория е следващият й принос към модернизирането на Англия.

Всеобщо признат факт е, че раждането е персонално събитие. Но преди няколкостотин години едно „ закрито “ раждане довежда до рецесия с големи геополитически последствия. Мари Моденска, брачна половинка на крал Джеймс II, ражда дете, което умира. Родителите вземат решение да вметнат в стаята друго новородено, прикрито в тиган за стопляне на легло. Тази неистина, част от голяма дезинформационна акция, води до известната гражданска война от 1688 година.

След нея се открива правилото по време на раждането да участват няколко държавни представители. Едно от изключенията още веднъж е кралица Виктория, която е допускала единствено защита група хора, когато ражда. Отбраните хора в действителност са брачният партньор й, принц Алберт, лекарят и придворните й дами. Представителите на властта е трябвало да чакат в прилежащата стая, на отворени порти. Тази традиция съществува чак до раждането на принц Чарлз през 1958 година

Присъствието на бащата няма наложителен темперамент. Когато се ражда принц Чарлз, принц Филип играе футбол, защото по това време обичаят не е бащите да участват. Днес обаче няма нищо неправилно във обстоятелството, че принц Хари е участвал в стаята, когато херцогинята на Съсекс е раждала.

И преди, и в този момент обаче, има една традиция, която не се е трансформирала: кралското бебе е събитие от публично значение, което не се въздейства от желанията на родителите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР