Едва ли има място на Земята, което не беше засегнато

...
Едва ли има място на Земята, което не беше засегнато
Коментари Харесай

Новата реалност през призмата на облачните услуги

Едва ли има място на Земята, което не беше наранено от пандемията. Наложените защитни ограничения по света обаче няма да продължат вечно. Работните места и образователните заведения ще се отворят още веднъж и доста хора ще се завърнат към естествената рутина.
Въпреки това се чака пандемията да има дълготрайни последици в доста връзки. Тенденцията за отдалечена работа се чака да се усили даже след премахването на рестриктивните мерки. Това значи, че бизнесът ще разчита на Облака повече от всеки път, с цел да може да продължи да действа при условия, по-близки до естествените. Тъй като от ден на ден хора се възползват от преимуществата, които облачните услуги оферират, ще има в допълнение натоварване върху системите в миг, когато появяването на неизправности или неточности ще бъде извънредно нежелана и би довела до съществени неприятни последствия.
Най-големият стрес тест стартира
Още преди започването на пандемията държавни проучвания в разнообразни страни откриват, че хакерските атаки нарастват за компании от всевъзможен размер и с новата действителност, в която живеем, количеството данни, генерирани всеки ден, единствено ще се усилва. Бизнесите би трябвало да са наясно със слабите места в техните облачни архитектури. С огромните санкции, налагани от интернационалните регулатори, и вредите върху репутацията, които идват с всяка офанзива, киберсигурността в никакъв случай не е била по-важна.
Наскоро Opinion Matters (британска организация, специализираща в проучвания и маркетинг) организира изследване от името на софтуерния съветник в платформата на Amazon Web Services (AWS) HeleCloud за това по какъв начин организациите във Англия ръководят киберсигурността в един свят, който към този момент оперира в Облака. HeleCloud е софтуерен съветник в платформата на Amazon Web Services с офиси в Лондон, Хага и София. Компанията подкрепя междинни и огромни организации в построяването на облачната им визия за развиването и реализацията на облачните им тактики посредством водещата си Cloud Roadmap методология.
В извършеното изследване 250 водачи в областта на бизнес, IT и сигурността в организации в Обединеното кралство, употребяващи обществени облачни услуги, бяха запитани за тяхното мнение, бизнес практики и проблемите, които срещат.
Докато 46% от дребните и междинните предприятия (150-250 служители), взели участие в изследването, и 43% от корпорациите (1000+ служители), взели участие в изследването, считат, че човешката неточност е най-слабото им място. 44% от огромните организации (251-1000 служители), които са взели участие в изследването, дефинират незадоволително сигурните IT процеси и практики като своя първостепенна уязвимост. От друга страна, 7% от всички допитани компании не считат, че въобще имат уязвими места, което демонстрира, че към момента не са въвели нужния надзор, посредством който да разпознават и ръководят рисковете.
Превъзходство на Облака
Въпреки че общият риск от хакерски атаки се усилва, единствено 38% от интервюираните организации са ревизирали сигурността на своята облачна архитектура през последните шест месеца. Малките и междинните предприятия, от интервюираните, се показват малко по-добре, с 42%, само че и те не покриват критерия за регулярен надзор на сигурността, който HeleCloud постоянно предлага. 42% от организациите (250-1000 служители) в Обединеното кралство, които са попълнили проучването, декларират, че ще би трябвало да наемат нови чиновници с пълномощия в региона на облачната сигурност през идващите три месеца, до момента в който този брой нараства до съвсем един на всеки двама (47%) измежду огромните корпорации (1000+ корпорации). Това не е единствената област, в която интервюираните считат, че ще би трябвало да търсят усъвършенстване в близко бъдеще. Според 38% от общо интервюираните е належащо да влагат в технологии за киберсигурност. Малко над една трета (35%) дефинират ръководството на риска като област за усъвършенстване в своя бизнес.
Интересното е, че равнището на осъзнаване на казуса варира според от това кого питате. Докато две трети (68%) от водачите, които дават отговор за сигурността, са безапелационни, че екипите им имат нужните профилирани умения, с цел да предпазят бизнеса си от хакерски атаки, единствено 45% от IT водачите и 38% от бизнес водачите са съгласни с тях.
Проведеното изследване демонстрира, че обществените облачни услуги се възприемат като извънредно сигурни, като това до неотдавна бе тъкмо противоположното и постоянно бе спънка пред потреблението им.
„ Не са редки случаите, в които организации от всевъзможен размер не схващат и надценяват какво предлага общественият облак във връзка с осведомителната сигурност ”, разяснява Добромир Тодоров, основен изпълнителен шеф на HeleCloud . „ Той без подозрение е най-сигурната платформа за данни. Въпреки това, с цел да бъде тя в действителност сигурна, организациите имат своите отговорности и отговорности по модела на споделена отговорност, които би трябвало да извършват. За доставчиците на облачни услуги персоналните данни са единствено нули и единици. За организациите персоналните данни са информативен актив и би трябвало да бъдат предпазени като подобен. Задълженията по GDPR са доста по-лесни за осъществяване в Облака, само че те към момента са отговорност на всяка една организация, която събира и ръководи персонални данни, а не за доставчиците на облачни услуги. ”
Много от констатациите в направеното проучване разкриват лимитирани знания в тази сфера, което попречва развиването на редица бизнеси. Било то, тъй като надценяват личните си пълномощия във връзка с Облака и неговите качества, или неразбирането на личната отговорност, или неналичието на умения и пълномощия, нужни за сполучливо ръководство на облачна инфраструктура, несъмнено е, че има доста поле за усъвършенствания.
Тук можете да се запознаете с цялото проучване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР