Едва ли има любители на планинския туризъм, които да не

...
Едва ли има любители на планинския туризъм, които да не
Коментари Харесай

От вас: У нас всичко е законно, дори и тази санитарна сеч

Едва ли има фенове на планинския туризъм, които да не са попадали на друга сеч в българските гори. Под друга сеч нямам поради позволената от Министерството на земеделието и горите, а грозните и брутални сечи, тук-там до голо, след които секачите са оставили мъчителната панорама на разхвърляни клони, нарязани дървета, остъргани дънери, струпани трупи за транспортиране, пластмасови бутилки от бензин за резачките, ръкавици, консервни кутии, торбички с боклуци и т.н И всичко това на фона на необятните просеки в гората със следи от гумите на високо проходимите машини смачкали всичко по пътя си. В значително случай част от отпадъчната дървесина е изхвърлена, струпана в коритото на рекичката до сечището. В мига, в който се повдигне и думичка за тази сеч, незабавно всеки чиновник на общинско, държавно горско дружество умерено и решително декларира: „ това е планувана, законна сеч “.

Вече повече от 10 години съм очевидец на тази законна сеч в Рила, а през последните години съвсем целогодишно се разхождам в горите на Боровец, под съпровода на резачките и срещите ми с камионите извозващи добитата дървесина. Преди две години Георги Костов, в качеството си на ръководител на Агенцията по горите уточни: „ Държавните горски предприятия са регистрирани по комерсиалния закон, само че не съставляват търговски сдружения. Те не могат да банкрутират, тъй като пазят обществен интерес грижейки се за горите. Грешката до момента беше, че като приоритет се определяше техния блян да реализират оптимални облаги, което не е мъчно с ресурса, с който разполагат. Неправилно се смяташе, че това е в полза на страната. Тази философия ще бъде изменена. За държавен интерес към този момент ще се счита не постигането на оптималната облага, а поддържането на горския фонд в оптимално положение. Иначе държавните горски предприятия ще продължат да трансформират лесничейството в дърварство “.

И по този начин: през днешния ден нищо не е променено, казусът е изчерпателен, а дърварството се е окопало още по надълбоко в законова отбрана. В края на юли в един от регионите на Боровец за трета поредна година беше осъществена на едно и също място следващата „ санитарна сеч “. Част от последствията са запечатани на фотосите съпътстващи този текст. Всяка година една и съща компания печели и извършва публичните поръчки на тази виновна законна активност. Фирмата е благосъстоятелност на общинския консултант в Самоков Васил Стоянов. Този статут му обезпечава опцията да взе участие в правенето на изискванията за публичните поръчки, за спечелването, осъществяването и управлението им. И то изцяло законно. Това, че да вземем за пример на едно и също място няколко години поред не може да се прави санитарна сеч е незначителна детайлност. Това, че дървесината от тази сеч (всеки лесовъд от пръв взор по диаметъра на дънерите на отсечените борове и букове ще прецени) е за дървообработващата промишленост също е незначителна детайлност. А че дървесината е изнесена и уповавам се най-малко продадена на доста добра цена е още по-незначителна детайлност, тъй като всичко е законно. Преди дни се загледах в рекламния афиш на Изпълнителната организация по горите, направен за седмицата на гората. Смятам, че доста по правилно и истинно ще бъде неговият слоган „ Гората е живот “, да бъде изменен със слогана „ Гората е пачки “.

Едни хора, с едни резачки, които нищо не са основали, произвели, отиват в гората, изсичат златна дървесина, дървета, които несъмнено са по-стари от тях, продават я и прибират една добра облага. Дали най-малко налози, такси и така нататък са платени, единствено законовите органи знаят, в случай че въобще се интересуват. Изобщо има ли регистрирано някъде какъв брой кубика дърва е добила всяка компания, която законно сече, каква дървесина, на каква стойност. За тези хора локалните споделят, че това са най-богати хора в града. И всички ги е боязън от тях. Ако който е да е от лесничеите каже и дума, освен ще остане без работа, той ще бъде унизен и на никое място няма да го вземат на работа. Хората виждат и мълчат, тъй като или е въпрос на оцеляване, или са част от схемата. И това се случва от доста години във втората по-големина община в България, на 60 км. от София. А какво става по дребните обитаеми места?! Това, че тези хора унищожават природата и ощетяват обществото, да го мислят тези „ по-нагоре “. Създадени са редица закони, разпореждания, наредби, институции, дирекции, чиито предмет на активност е обвързван с ръководството и опазването на горите. Всички тези държавни чиновници се устоят от нашите налози „ с цел да поддържат горския фонд в оптимално положение “, тъй като „ това е в полза на страната “.

Успоредно с тази сеч се организира и сега сеч за дърва за огрев. Но не се секат засегнатите дървета от корояда, а се секат здравите дървета до тях. Причината – няма заповед и позволение от министерството на земеделието и храните да се изсекат болните дървета, които са доста положителни за огрев. В интервала, когато забележителна част от горите в България се унищожават от корояд и българската гора е болна, ние напълно законно, санитарно изсичаме здравите дървета. А какво се случва с един болен организъм, когато ти не отстраняваш болния орган, който го разрушава, а здравите тъкани, всеки приблизително образован човек може да реши.

В България всичко е законно. Затова, никой не се опасява от законите, а всички ги е боязън от тези, поради които се вършат законите. Преди повече от две хилядолетия Платон е открил, че „ в една страна се развива това, което е на респект в нея “. В България е на респект законността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР