Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един

...
Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един
Коментари Харесай

Румен Радев: Буквите, езикът и културата са нашият общ дом

Едва ли има различен празник, който да сплотява цялостен един народ към светлината на просвещението, съобщи президентът Румен Радев по време на обичайния банкет на президента във връзка 24 май.

Буквите, езикът и културата са нашият общ дом – те са вградени крепко в темелите на българската държавност и еднаквост, сподели президентът и добави, че делото на светите братя Кирил и Методий отрежда на страната ни благородната задача да бъде страна на духа:

„Наш дълг е тази историческа за България задача да се утвърждава и през днешния ден. И това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към отечеството и света, към бъдните генерации. Но през днешния ден всички сме единствено българи. В йерархията на духа и културата нито благосъстоянието, нито властта са меродавни. Тук значимо е благородството на духа“.

На приема участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Кирил Петков, представители на изпълнителната власт, на академичната общественост, на религиозните общности, общественици. Приемът бе открит с Националния химн и химна на българската култура „Върви, народе възродени“ в осъществяване на Детския хор на Българското национално радио.

Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР