Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си

...
Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си
Коментари Харесай

Ако обичате пържени картофи, задължително прочетете това

Едва ли има човек, който най-малко един път в живота си да не е опитвал пържени картофи. Те са обичана храна на мнозина, а разновидностите за ястия с тях са неограничени.

Дали ще са в бургер, ще са като гарнитура за друго ядене, или просто поръсени с малко сирене или кетчуп, само че те са употребявани от милиони хора по света.

Въпреки това се оказва, че тази обичана храна не е толкоз потребна за здравето ни.

Гастроентерологът Диляра Лебедева предизвести за нездравословните резултати от яденето на пържени картофи. Според нея тяхната консумация може да се трансформира във фактор за прибързано стареене.

Факт е, че заради гликацията на колагена след яденето на тази храна могат да се появят подутина, бръчки, нараснала пигментация и провиснал силует на лицето.

Затова лекарят предлага да се заобикалят десерти и ястия, които съдържат крайни артикули с напреднала гликация. И това важи изключително за пържените картофи. Крем брюлето, всички десерти и тестени произведения също оказват този резултат.

За да запазите младостта си, би трябвало да добавите към диетата си домашно приготвени ястия от качествени съставки, да дъвчете усърдно храната си, да пиете повече вода и да не се лишавате от сън, поучава още гастроентерологът.

Крайните артикули на напредналото гликиране (AGEs) са субстанции, които се образуват, когато протеинови и захарни молекули се комбинират и нагряват при високи температури. Възниква реакция, вследствие на която се появяват AGEs - т.е. повредени протеини с променена конструкция. Всеки ден се сблъскваме с тези молекули.

Помислете за печеното месо изключително с прибавяне на сос, съдържащ захар – това води до появяването на коричка, компактност, смяна на цвета и аромата. Същото се отнася и за вареното кондензирано мляко (в случая се следи смяна на усета, цвета и вискозитета).

Този развой не се случва единствено във вашата фурна. Той участва непрекъснато в тялото, с изключение на при по-ниска температура вашите 36,6 градуса по същия метод задействат процеса на взаимоотношение сред захарта, която ядете, както и протеините, които построяват тялото ви. Всичко това се случва и в тялото, само че доста по-бавно.

Всичко, което доста покачва наличието на крайни артикули на напреднала гликация в тялото, форсира стареенето на тялото. На първо място това е захар и бързи въглехидрати - бързо хранене, сладкиши и брашно.

Те усилват броя на AGEs в тялото. Храни, пържени или печени при температура над 120 градуса също попадат в тази категория. Но също по този начин е значимо да запомните, че крайните продуктите на напреднало гликиране участват и при приготвянето на здравословни храни.

Например, проучване, извършено от американски учени през 2013 година, разпознава артикули с най-високо наличие на AGE след термична обработка при температури над 120 градуса. Те включват сусамово масло, зехтин, кедрови ядки, зехтин, кашу, телешко, пилешко, пармезан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР