Едва ли има човек, който да не се е оплаквал

...
Едва ли има човек, който да не се е оплаквал
Коментари Харесай

Тежките ученически раници създават условия за дискова херния

Едва ли има човек, който да не се е оплаквал от болки в гърба или врата. Това несъмнено не значи, че всеки страда от дискова херния. Кое е присъщото за това заболяване - аргументи, признаци, рискови фактори? Кой е верният избор за лекуване и по кое време интервенцията е неизбежна?

Отговор на тези и още въпроси дава в изявлението с доктор Владимир Пранджев - началник на поделение " Неврохирургия " на ВМА, член на Български лекарски съюз, член на Българското сдружение по неврохирургия, член на Асоциация на френските спинални хирурзи и на Дружеството на френските неврохирурзи.

Какво съставлява дисковата херния?
Дисковата херния е заболяване, обвързвано с дегенеративни или по- рядко травматични промени на междупрешленните дискове. За дископатия приказваме, когато е на разположение проблем в интервертебралните дискове, които се намират сред прешлените, изграждащи гръбначния дирек. Всеки междупрешленен диск се състои от така наречен пулпозно ядро и фиброзен пръстен. Вътре в този пръстен се съдържа желеобразна субстанция (в която според от възрастта е построена от друго количество вода и съединителна тъкан), която играе ролята на амортисьор при придвижванията. Дисковата херния се образува, когато при пресилване, натоварване, неправилна поза, продължителни контузии върху гръбначния дирек, този пръстен се раздра и част от съдържимото притисне нервните структури. Това води до недоволства, болежка и дискомфорт при пациентите. Много постоянно, пациенти с дискови хернии нямат никакви недоволства и болестта може да протече и асимптоматично.

Какви са най-общо признаците?
Често пъти пациентите оповестяват за ненадейно появила се болежка в гръбначния дирек. Понякога болката може да популяризира и обхване крайниците, като в не малко случаи се стига до сериозен неврологичен недостиг при придвижването.

Как се слага диагнозата?
Диагнозата се удостоверява благодарение на редица образни проучвания. В нашето съвремие смятам, че е неприемливо да се пропусне ядрено- магнитния резонанс. Използвам случая да отбележа, че от началото на месец април във ВМА проработи най- модерният в България ядрено-магнитен резонанс, който дава отлични благоприятни условия за диагностика. Пропускам рентгеновата фотография, тъй като тя носи информация, когато имаме травматичен миг. Можем да забележим формата и размера на прешлените, само че за оценката и положението на нервните структури, тя е косвен аршин. Съвременните способи за оценка са скенерът и магнитният резонанс.

Най- общо по какъв начин протича лекуването? Трябва ли да се премине през оперативно лекуване или има други, по-леки способи?
На първо място желая да отбележа, че при появила се симптоматика, наложително би трябвало да се направи консултация със експерт неврохирург! И по преценка да се извърши незабавна оперативна намеса или да се предприеме медикаментозно лекуване. За да се предложи на пациента оперативно лекуване, би трябвало да има невро-изобразителна диагностика, скенер, магнитен резонанс, които фактически обективизират, че дисковата херния е на разположение.

А какво може да се случи с тези пациенти, които нямат симптоматика, а носят болестта? Може ли в следствие да се доразвие?
Да, несъмнено. При едно погрешно придвижване, при пренатоварване на гръбначния дирек, тежки физически старания, неуместна позиция на тялото или внезапни придвижвания. Болката може да се предизвика даже при кашляне или кихане. Това може да значи, че е време да изследвате гръбнака деликатно.

Има ли статистика - възрастните или младежите страдат повече от дискова херния?
В предишното дископатията беше типично заболяване за по-възрастни пациенти. В наши дни, се оформя наклонност, възрастовата граница спада. Причините все по-млади хора да бъдат наранени се коренят главно в метода на живот, културата на живот, физическата интензивност. Продължителното седене или стоене на крайник, работата на бюро - всичко това води до физически стрес за тялото, гръбначни деформации, неправилна стойка и неизбежно до нарушение на сагиталния баланс.

Това значи ли, че този проблем може да се развие и при спортуване или при деца, за които знаем, че носят тежки раници, имат неправилна поза на чиновете в класните стаи?
Разбира се! Природата не е оставила нищо на случайността! Тежка ученическа раница предизвика болежка и деформиране на гръбнака. Трябва да се обръща внимание при децата за двигателната просвета и вярна стойка. Моят съвет е при спортуващите, с цел да избегнат травматична дискова херния, безусловно да се посъветват с инструктор за вярната доза и механизъм на натоварване.

Накрая, може ли да дадете някакви препоръки по какъв начин да сме по-отговорни и да се предпазим от дискова херния?
На първо място, би трябвало да имаме просвета на придвижване. Ежедневието ни е задоволително натоварено и отново споделям - дисковата херния може да е плод не толкоз на физическо натоварване, колкото на неправилна стойка и липса на физическа интензивност. Важно е да заобикаляме тежък физически труд. Килограмите също са от голяма важност, тъй като затлъстяването води до понижена мускулна мощ, а това усилва и натоварването на гръбначния дирек.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР