Едва ли има човек, който да не е забелязал колко

...
Едва ли има човек, който да не е забелязал колко
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Полша е солидарна, защото тя можеше да бъде на мястото на Украйна

Едва ли има човек, който да не е забелязал какъв брой твърда и поредна е Полша в поддръжката си за Украйна във войната с Русия. Страната приюти към милион и половина бежанци. От самото начало на експанзията изпраща пари, въоръжения и муниции на украинската войска и единствено преди дни държавното управление разгласи, че ще изпарти своите изтребители МиГ-29, от които Украйна има голяма потребност. Явно това е държавна политика.

Темата разяснява в предаването " Кой приказва " по Дарик радио докторът по политически науки СпасимирДомарацки,който е роден в България, само че от години живее и работи в Полша.

" Част от обяснението се криев дългата полска история и връзките й сРусия, както и връзките й към страните на изток от Полша, която стартира да се кристализира като визия още по време на комунизма. Там се появяваедна идея, която обрисува логиката, че независимостта на Полша е непосредствено обвързвана със същестествуването на страни сред нея и Русия. Това е част от основаването на такива условия,в които директна опасност от Русия може да бъде отдалечена, колкото е допустимо ", съобщи политологът.

" Полша доста мощно се ангажира в смяната на своята действителност, знанието, че незивисимостта от Русия има доста разнообразни образи, от които човек би трябвало да се откачи. Дотакава степен, че в действителност това, което през днешния ден виждаме като геополитическа рецесия в Украйна е доказателство, че полското мислене за личното си битие е било резонно. Полската вероятност за битие щеше да бъде доста по-ограничена и най-вероятно и тя щеше да се намира в същото състояние като Украйна ", счита той.

" Първият аспект е отношението на управляващите и публичните настройки. Вторият - полско-украинската история, която е доста комплицирана, преплетена със страшни моменти. Няма да се залъгваме, че тези неща не се знаят. Тези неща дефинират връзките сред хората, само че това са неща, които значително полското общество си дава сметка, че би трябвало да останат в предишното. Това че в разнообразни моменти от историята са били врагове, че са преживявали тежки моменти с кланета и преследвания не са неща, които през днешния ден би трябвало да са посока на това по какъв начин да се градят тези връзки. Сред полските елити съществува безспорното възприятие, че в подобен миг няма място за полемики ", съобщи специалистът.

" Друга забавна тематика е модернизирането на армията на Полша. Там от участието в НАТО през 1999 година стартира една политика на рационализация, която с ръка на сърцето бих споделил, че не върви толкоз бързо и сполучливо, колкото на полските военни би им се желало, само че е един непрекъснат развой ", означи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР