Едва ли има човек, който да не е прибягвал до

...
Едва ли има човек, който да не е прибягвал до
Коментари Харесай

С мултивитамини живее ли се по-дълго?


Едва ли има човек, който да не е прибягвал до приема на мултивитамини като хранителна добавка . Днес те се оферират под най-разнообразни форми, само че наред с взрива на производството и приложението им се ускоряват и спекулациите по отношение на това до каква степен има смисъл от приема им.

За ролята на витамините и потребността от непрекъснатия им банкет се приказва още от 18 век, когато са открити пътрвите случаи на продължителен недостиг на витамин С при моряци и развиващия се в резултат на него скорбут . По това време се постанова и тезата, че профилактичният банкет на витамини като добавка към храната може да изиграе положителна роля за предварителна защита на разнообразни болести. С течение на времето се постанова и схващането, че още по-позитивен резултат може да се реализира при съчетание на всички витамини и едновременния им банкет. Появяват се другите видове мултивитамини, познати ни и през днешния ден като хранителни добавки. На база на разширените си модерни показа за ролята на витамининте за здравето обаче учените смятат, че приемът на мултивитамини постоянно е непотребен . Те наблюдават заключителните резултати от над 170 научни изследвания и регистрират, че приемът на мултивитамини не ни оказва помощ да живеем по-дълго.

Заключението на учените се базира на един неуспорим факт. Възможността, която през днешния ден имаме за разнообразно хранене, е изцяло задоволително изискване за набиране на всички нужни групи витамини, влизащи в общоприетия състав на мултивитаминовите добавки. Такава опция не е била налична по времето, когато тези артикули са разработвани за пръв път и те са били нужни. Ако се храним вярно и пълноценно, през днешния ден към този момент можем и без тях. Учените акцентират тъкмо

тази специфичност – разнообразното хранене е основно изискване за дълъг живот и здраве, даже без спомагателен банкет на витамини.

Свързани публикации.. 3-те най-чести хранителни дефицити в света 0 Витамин К – с какво оказва помощ и по какъв начин да си го набавим? 1 Мултивитамините са безполезни! 4

Такъв въпреки всичко се постанова при хора с наложени ограничаване в храненето, които не им разрешават постоянен и задоволителен банкет на избрани храни. В такива условия рискът от недостиг на значими витамини е действителен и спомагателният им банкет никога не е непотребен. При липса на такива ограничаващи условия обаче умерено можем да минем и без тези добавки, без от това да страдат вероятностите ни за дълъг живот и положително здраве.

Фактът, че мултивитаминовите артикули са безвредни , не значи, че е нужно да ги одобряваме, в случай че се храним пълноценно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР