Едва ли е учудващо, че интериорният дизайн се влияе от

...
Едва ли е учудващо, че интериорният дизайн се влияе от
Коментари Харесай

Как биофилният дизайн прави домовете по-зелени и практични?

Едва ли е учудващо, че интериорният дизайн се въздейства от зелените решения и умните технологии. Домовете стават все по-практични, функционални, енергийно ефикасни, само че и свързани с природата. Една от най-големите трендове е монтирането на зелени стени и отвесни системи от растения. Освен красиво и ефектно, сходно решение ни доближава до природата, внася успокоение и уют у дома. Растенията, както е известно, освен придават живот на дома, само че също усъвършенстват въздуха, понижават напрежението и подкрепят здравето.
Природен лъх в затворена среда
Т.нар. биофилен дизайн има за задача да свърже в хармонична връзка природата и дома. Той се ползва както за огромни къщи, по този начин и за дребни жилища. Дори живеещите в студия могат да употребяват железни или дървени, с цел да слагат саксии с пълзящи растения, билки и обичаните си цветя. Хитът на пазара са украшения с вода, като вътрешни фонтани, аквариуми или стенни панели с течаща вода, което пък зависи най-много от бюджета и размера на жилището.

Друга характерност на биофилния дизайн е потреблението на естествени или рециклирани материали. Тук попадат естествена дървесина за порти, первази и мебели, ратанови и даже стъклени кашпи, каменни облицовки за стени и подове, теракота и паркет, а също мека мебел и текстилни артикули от памук, вълна или бамбук. Тези материали са разградими, не замърсяват околната среда и основават уютна атмосфера. Колкото по-малко материалите са третирани с бои и лакове, толкоз по-добре.

Концепцията включва и потреблението на земни и пастелни цветове, които имитират или препращат към природата. Такива образци са зелени, кафяви, жълти, оранжеви или сини нюанси, които припомнят за растенията, земята, слънцето или небето. Тъмнозелените кухни и сивите стени са съвременни от няколко години, а за баланс се прибавят претекстове в бяло, бежово и лавандулово.
Оптимизация и технологии - домът е място за всичко
Разпределението на вътрешните пространства и организацията на мебелите и предметите също попадат в обсега на биофилния дизайн. Това включва отворени и светли пространства, тъй че естествената светлина и свежият въздух да проникват в интериора. Друга значима част е обособяването на кътове за разнообразни действия в границите на дома - за четене или работа, за занимания и игра, за обществени действия и отмора. Тези кътове основават прочувствени настроения и ни карат още повече да обичаме дома си.

Ето за какво въодушевените от скандинавския дизайн са толкоз известни. Контейнерите и кутиите за предпазване могат да се употребяват за разнообразни цели - за образуване на облекла, книги, документи, принадлежности, играчки, посуда и други предмети. Те придават изчистен и съвременен тип на пространството, а и ви оказват помощ доста по-лесно да се ориентирате, когато търсите нещо.

Най-добре е да поместите контейнерите във отвесни или стенни лавици, с цел да оптимизирате пространството и да се сътвори забавен контрастност сред другите материали и форми. Кутиите могат да бъдат направени от дърво, хартия, текстил или различен материал, който да контрастира с цвета и текстурата на контейнерите. От спалнята до балкона или банята, те елементарно могат да се приспособяват към усета и желанията на всеки.

За мнозина биофилният дизайн е бъдещето на архитектурата и интериорната промяна на дома. Тази концепция, която от ден на ден се ползва на процедура, ще ни помогне да живеем, да работим, да си почиваме и да се забавляваме сред четири стени по-хармонично и стабилно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР